OM opent gevecht met 'Cruijff van beurs'

AMSTERDAM - ,,U staat onder ede'', herinnerde rechter M. Mastboom getuige P. Springorum voor de zekerheid nog maar even. Het voormalig hoofd van de financiële administratie van Strating Effecten gaf tijdens zijn verhoor in de zaak tegen zijn voormalige baas Adri Strating wel erg veel ontwijkende antwoorden. Slechts één keer sprak hij tijdens ruim een uur verhoor de naam van de verdachte uit.

Springorum was gisteren opgeroepen voor het laatste hoofdstuk in de zaak-Operatie Clickfonds, het grootste onderzoek in de Nederlandse geschiedenis naar fraude rond Beursplein 5. Strating, ooit door zijn werknemers omschreven als de 'Johan Cruijff van de beursvloer', wordt onder meer verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie. Het samenwerkingsverband legde zich volgens het openbaar ministerie toe op belastingfraude, valsheid in geschrifte en het beheren van voor de fiscus verborgen gehouden geld (en dat levert het delict heling op). De organisatie waar het OM op doelt, bestaat onder meer uit drie ex-werknemers van Strating, de eerder veroordeelde vermogensbeheerder D. de Groot, Stratings voormalige compaan op de Amsterdamse beursvloer Han Vermeulen en een aantal klanten.

De voortekenen voor Strating zijn niet echt goed. Ruim een week geleden werd hij in het vonnis van De Groot al genoemd als lid van een criminele organisatie waarin hij met De Groot een leidende rol had. De Groot is veroordeeld tot 15 maanden cel en een boete van 200000 euro. De rechtbank die nu over Strating oordeelt, vonniste ook in de zaak-De Groot. Een wrakingsverzoek lag dan ook zeer voor de hand. ,,Maar wat schiet je daarmee op'', verklaarde Stratings advocaat Wladimiroff het uitblijven van de vraag om nieuwe, onbevooroordeelde rechters. Wel drong hij er bij de rechtbank op aan elke zaak, dus ook die van zijn cliënt afzonderlijk te beoordelen.

Het verwijt dat het OM de ooit bejubelde effectenhandelaar maakt, is vrij helder. Hij bood Nederlandse klanten aan om via een buitenlandse rechtspersoon op de Nederlandse beurs te beleggen. Het geld werd gestort bij De Groot in Zwitserland. Die kwam de Nederlandse markt op met de bedrijven 'Mississippi Finance and Securities' en 'Mississippi Trade and Investment'. Het bedrijf van Strating deed de rest. De klanten gingen schuil achter namen als Unico, Arlon, Ascot, Columbus, Sierra, Orello of Waldorf. Achter die fantasienamen zitten onder meer drie werknemers van Strating Effecten.

Hoe het systeem werkte? Het hoofd van de financiële administratie Springorum moest het antwoord schuldig blijven. Waarom had hij niet, en drie andere werknemers wel een Zwitserse rekening voor hun bonussen kregen? Springorum kon het antwoord niet geven. De vraag of de systematiek van de Mississippi-rekeningen ooit onderwerp van gesprek was geweest, kon hij wel beantwoorden: ,,Nooit''. Wel had Springorum met anderen gespeculeerd over de gronden voor de constructie en was toen uitgekomen op fiscale redenen. Veel meer had hij zich niet afgevraagd over een rekeningstelsel dat een verdachte, een medewerker van het Philips-pensioenfonds, ooit typeerde als ,,een levensgevaarlijke zwarte rekening''.

De verdachte zelf, tot in de rechtszaal vergezeld van een lijfwacht met oortelefoon, heeft tot op heden niet gesproken en zal voorlopig ook van zijn zwijgrecht gebruik maken. Hij liet via zijn advocaat weten pas te zullen spreken als alle getuigen zijn gehoord. Vrijdag is een van zijn voormalige secretaresses aan de beurt. Zij heeft al eerder verklaard om medische redenen niet te kunnen verschijnen, maar daar heeft de rechtbank geen genoegen mee genomen. Op dezelfde dag moet ook oud-collega Vermeulen als getuige verschijnen. Vermeulen zelf, die zowel in de zaak-De Groot als de zaak-Strating wordt genoemd als lid van de criminele organisatie, is vrij man omdat het openbaar ministerie in zijn zaak wegens vormfouten niet ontvankelijk is verklaard. Voor de zaak zijn acht zittingsdagen uitgetrokken, een uitspraak wordt pas eind februari verwacht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden