OM ontstemd over taakstraf voor top

Vonnis in lijn met Volendamse brand en vuurwerkramp

De rechtbank Breda legt de top van Chemie Pack geen celstraffen op voor hun aandeel in de brand die op 5 januari 2011 het bedrijf in Moerdijk in de as legde. Zo opgelucht als de drie verdachten daarover zijn, zo groot is de onvrede bij het Openbaar Ministerie. Werkstraffen zijn niet op zijn plaats voor delicten bij zeer risicovolle bedrijven. Daar passen feitelijk alleen celstraffen, is het standpunt van het OM.

De onvrede met het vonnis is dusdanig groot dat het OM gisteren direct na het horen van de uitspraak in hoger beroep ging. Dat duidt erop dat al voor het uitspreken van het vonnis een streep was getrokken bij de taakstraf.

Directeur Gerard Spiering en zijn veiligheidscoördinator Hans de K. krijgen een werkstraf van 240 uur. Productieleider Ralph O. is een werkstraf van 180 uur opgelegd. De drie mogen ook twee jaar lang geen vergelijkbare functie uitoefenen. Naast dat beroepsverbod is een voorwaardelijke celstraf uitgesproken van zes maanden.

De drie zijn veroordeeld voor schuld aan de brand die in een kwartier tijd het bedrijf vernielde en een schade van 70 miljoen euro veroorzaakte. Dat de brand feitelijk door een ervaren medewerker is aangestoken, doet niet ter zake. De rechtbank Breda oordeelt dat de actie van de medewerker - het ontdooien van een pomp met een gasbrander op een plek waar open vuur verboden was - paste in de voor het bedrijf normale bedrijfsvoering. Niet alleen deze werknemer, die overigens niet is vervolgd, hanteerde de brander, ook hogeren in de hiërarchie van het bedrijf deden dat.

Het OM is tevreden met de redenering van de rechtbank dat het de leiding zeer kwalijk genomen moet worden dat zij de veiligheid niet hoger in het vaandel had staan, terwijl het bedrijf tot de respectvolste in Nederland behoorde. De rechtbank spreekt dan ook van een schrikbarend gebrek aan bewustzijn aangaande de veiligheidsrisico's. Dat wordt het best getypeerd door de vele kunststof containers met brandgevaarlijke stoffen die op plaatsen stonden waarvoor geen vergunning was verleend. Vooral die situatie leidde tot de enorme vuurzee.

Dat de straf aanzienlijk lager uitvalt dan de vier, drie en twee jaar cel die het OM eiste voor respectievelijk Spiering, De K. en O. is vooral terug te voeren op de omstandigheid dat de overheid zelf ook bij het toezicht heeft gefaald. Het bevoegd gezag heeft onvoldoende toezicht gehouden op dit zeer risicovolle chemische bedrijf, vindt de rechtbank. Het OM heeft echter steeds volgehouden dat het bedrijf de toezichthouders om de tuin heeft geleid.

De in de ogen van het Openbaar Ministerie te lage strafmaat kan grote gevolgen hebben voor een groot aantal dossiers met bedrijven die in dezelfde sector opereren en die nog voor de rechter moeten komen. Dat verklaart ook de snelheid waarmee het OM in beroep is gegaan.

De nu uitgesproken straffen verhouden zich tot eerdere uitspraken van bekende rampen als de brand bij SE Fireworks in Enschede en die in café De Hemel in Volendam. De exploitant van het Volendamse café kreeg evenals de directeur van Chemie Pack 240 uur werkstraf opgelegd. De directeuren van de vuurwerkverkoper hoorden een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van een jaar. Bij die rampen vielen anders dan bij Chemie Pack vele doden en gewonden.

Chemie Pack

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden