'OM onprofessioneel bij valse beschuldiging'

Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer Beeld anp
Nationale Ombudsman Alex BrenninkmeijerBeeld anp

Een man die zijn baan en het contact met zijn kinderen kwijtraakte door een valse beschuldiging van zijn ex-vrouw, is slecht behandeld door de politie en het Openbaar Ministerie (OM). Dat vindt de Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer. Volgens hem hadden politie en justitie veel eerder moeten toegeven dat ze met tunnelvisie werkten en bovendien beter om moeten gaan met klachten die de man indiende.

Redactie

De ex-vrouw beschuldigde de man van mishandeling en meerdere verkrachtingen. Politie en OM deden eenzijdig onderzoek dat te veel op het 'slachtoffer' gericht was. Het leven van de man is hierdoor 'ernstig verstoord' geraakt, aldus de ombudsman. Als gevolg van de fouten heeft de man 7 jaar na zijn aanhouding nog altijd geen schadevergoeding gekregen.

Nadat de man was vrijgesproken, heeft hij klachten ingediend bij de politie en het OM. Daarmee is vooral het OM 'op belangrijke punten niet behoorlijk' omgegaan. Volgens de ombudsman had het OM moeten kiezen voor mediation om nader tot elkaar te komen. De aanpak die het OM koos, was 'goedbedoeld', maar 'schoot volstrekt tekort om recht te doen aan het onrecht dat de man was aangedaan'.

Het contact met zijn kinderen is de man door de 3 jaar durende rechtszaak verloren. Hij kan door de zaak ook niet meer in Nederland werken als accountant en werkt nu in het buitenland. De ombudsman adviseert politie en OM deskundigeid in huis te halen voor situaties waarin zij burgers in de problemen hebben gebracht.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden