OM: nieuw bewijs in zaak Sharleyne wijst in richting van de moeder

Bloemen en knuffels liggen op de plek onderaan de flat in Hoogeveen waar het levenloze lichaam van het achtjarige meisje Sharleyne is aangetroffen.Beeld ANP

Een nieuw hoofdstuk in de zaak tegen Hélène J., de moeder van de in 2015 omgekomen Sharleyne uit Hoogeveen. De moeder wordt ervan verdacht dat ze haar achtjarige dochter wurgde en van tien hoog naar beneden gooide. Donderdag diende de tweede pro forma zitting op de rechtbank in Assen. Volgens het Openbaar Ministerie wijst nieuw bewijs in de richting van Sharleynes moeder.

Het gaat om de knuffel die vlakbij het lichaam van Sharleyne lag, zegt een deskundige, die een reconstructie maakte van de val die het meisje fataal werd. Volgens het OM sluit die reconstructie uit dat Sharleyne met het oranje poesje in haar hand over de reling is geklommen. Die nieuwe informatie zou een eerder genoemd scenario - dat het meisje slaapwandelde en zo is gevallen - onwaarschijnlijk maken.

Sharleyne overleed in de nacht van 8 juni 2015 na een val van de tiende verdieping van de flat waar ze woonde met haar moeder. Het verloop van de zaak heeft een bijzondere geschiedenis. Kort na de val werd Hélène al aangehouden. Er was geen bewijs, ze ging vrijuit. Maar haar ex, de (niet-biologische) vader van Sharleyne, met wie ze al jaren ruzie had, dwong via een artikel 12-procedure af dat het Openbaar Ministerie (OM) Hélène toch moest vervolgen. Er kwamen nieuwe onderzoeken, een contra-expert bekeek de verwondingen van Sharleyne, een nieuwe getuige werd gehoord. In oktober werd J. opnieuw aangehouden en sindsdien zit ze vast.

Verklaringen

Behalve de knuffel kwam ook een maatschappelijk werkster ter sprake die zich na de eerste zitting meldde met verklaringen van de bovenbuurman van Hélène en Sharleyne over de nacht waarin het meisje viel. Advocaat Paul van Jaarsveld noemde de verklaringen van deze bovenbuurman onbetrouwbaar en wijst erop dat hij pas over de zaak ging praten na een uitzending van Zembla hierover in 2016. Van Jaarsveld wil de man voor de rechtbank laten horen als de zaak inhoudelijk behandeld wordt. De rechter acht een openbaar verhoor te belastend voor de bovenbuurman en wil hem laten horen achter gesloten deuren, bij de rechter-commissaris.

Van Jaarsveld vroeg ook om opheffing van de voorlopige hechtenis van zijn cliënte. Die werd afgewezen. Naar verwachting wordt de zaak medio juni inhoudelijk behandeld. Vader Victor Remouchamps is 'aan het aftellen', vertelt hij na afloop van de zitting. Hij hoopt op een passende straf. "Ze kan hier niet mee wegkomen, het bewijs stapelt zich alleen maar op." En daarna? "Dan is Jeugdzorg aan de beurt", zegt hij strijdbaar. "Het systeem moet veranderd, er moet naar kinderen worden geluisterd in plaats van alleen maar naar bekvechtende ouders. Ik hoop zo dat er veranderingen komen. Dat de dood van mijn dochter niet voor niets is geweest. Dat zou zo zonde zijn."

Nee, zegt hij, aan rouwen is hij nog niet toegekomen. "Dat kan pas als het is afgesloten." En dan, met onvaste stem: "Ze was mijn beste maatje. Ik ben niet alleen háár kwijt, maar ook een deel van mezelf".

Trouw sprak de moeder van Sharleyne uitgebreid in 2016: Hélène vindt dat ze, ondanks al haar beperkingen, best een goede moeder is geweest.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden