NieuwsMalek F.

OM negeert de psychiater en eist vijftien jaar cel voor Malek F.

Malek F. tijdens zijn rechtszaak in juli 2018. Beeld ANP
Malek F. tijdens zijn rechtszaak in juli 2018.Beeld ANP

Malek F. moet vijftien jaar de cel in voor zijn ‘terroristische’ daad, vindt het Openbaar Ministerie. Hij stak vorig jaar op Bevrijdingsdag drie mensen neer. En waarom zette hij zijn schoenen op zijn verblijfsdocument?

Edwin Kreulen

Voor het Openbaar Ministerie is het duidelijk: de Syrische vluchteling Malek F. wilde vorig jaar op 5 mei Nederlanders angst aanjagen toen hij in Den Haag wild instak op drie mensen. Die hebben het slechts overleefd door de hulp van omstanders en hebben tot op de dag vandaag last van de gevolgen.

Achter die drie pogingen tot moord zit een terroristisch oogmerk, concludeerde officier van justitie Nicolle Coenen gisteren voor de Haagse rechtbank. Ze eist dat F. vijftien jaar de cel ingaat, daarna volgen tbs en dwangverpleging.

Om haar pleidooi kracht bij te zetten citeerde ze uit gesprekken die de 32-jarige kort na zijn daad voerde met zijn moeder, broer en zus die in de gevangenis op bezoek kwamen. Hij zei dat hij het doden van ongelovigen als hoogtepunt in zijn leven zag, iedere moslim zou het moeten doen. Na zijn daad werden thuis zijn schoenen aangetroffen, zorgvuldig over zijn verblijfsdocument gerangschikt. Alweer een aanwijzing dat F. het had voorzien op de Nederlandse samenleving, zegt het Openbaar Ministerie.

Psychoses met achtervolgingswaanzin

Zijn advocaten zeggen dat F. een getraumatiseerde vluchteling is die vorig jaar steeds meer in psychoses met achtervolgingswaanzin wegzakte. Religie was voor hem nooit een punt, maar werd nu het het kanaal waarlangs zijn wanen naar buiten kwamen. Tijdens een verhoor liet hij ooit weten dat een vogel hem op 5 mei opdracht zou hebben gegeven om ‘duivelsaanbidders’ neer te steken. Advocaat Willem Korteling vindt het aannemelijker dat hij zo onder druk stond van zijn wanen, dat hij koos voor zijn actie vanuit de hoop dat de politie hem zou doden.

Vrees aanjagen ofwel terrorisme is nooit aan de orde geweest en de planning die bij moord hoort evenmin, aldus Korteling. Kort daarvoor was de naturalisatie van F. afgewezen en daarom stonden zijn schoenen thuis op dat document. Een persoonlijke frustratie, geen woede op Nederland.

Gedragsdeskundigen stelden vorige week dat F. volledig ontoerekeningsvatbaar is. Dat betekent geen straf, maar omdat hij nog steeds ‘moeilijk afscheid kan nemen van zijn wanen’ wel meerjarige opname in een gesloten kliniek. “Deze psychose is niet gefingeerd”, concludeerde de psychiater van expertinstituut NIFP. “De stoornis was doorslaggevend.”

Getypeerd als berekenend

Officier van justitie Coenen zet daar vraagtekens bij. F. is ook getypeerd als ‘berekenend’, hij zegt regelmatig iets anders als dat hem beter uitkomt. Ze ziet de verdachte als deels toerekeningsvatbaar. Volgens de tweede advocaat van F., Job Knoester, hebben hulpverleners en de naasten van F. al veel eerder gewezen op het risico van toenemende psychoses. Tbs zou in dit geval uitdraaien op levenslange opsluiting, omdat de verblijfsvergunning van F. bij een veroordeling waarschijnlijk niet wordt verlengd en hij daarom niet op proefverlof mag. Wat Knoester betreft nemen de rechters het advies over van langdurig verblijf in de gesloten kliniek.

Lees ook:

De slachtoffers van Malek F. zijn nog altijd bang en teleurgesteld in de samenleving

Voor de slachtoffers van Malek F. regeert nog altijd de angst, ruim dertien maanden nadat hij hen neerstak. En een van hen is stevig teleurgesteld in de samenleving.

OM denkt al langer aan terrorisme

Na onduidelijkheid direct na de arrestatie - de Haagse burgemeester Pauline Krikke sprak eerst vooral over een verwarde man - maakte het OM een jaar geleden al duidelijk in F. mogelijk een terrorist te zien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden