Nashville-verklaring

OM: Nashville-verklaring tegen homoseksualiteit niet strafbaar

In januari 2019 werd er in Amsterdam gedemonstreerd tegen de Nashville-verklaring.Beeld ANP

Het Openbaar Ministerie heeft bekendgemaakt dat de Nederlandse vertaling van de Nashville-verklaring - ondertekend door onder anderen SGP-leider Kees van der Staaij - niet strafbaar is.

De publicatie van de verklaring, begin 2019 in het Reformatorisch Dagblad, deed een hoop stof opwaaien. In de verklaring, in Nederland verschenen onder de titel ‘Gezamenlijke verklaring over Bijbelse seksualiteit’, richtten de ondertekenaars zich tegen de LHBT-gemeenschap, en staat onder meer te lezen dat goede christenen homoseksualiteit altijd dienen af te wijzen.  

Hierop kwamen diverse meldingen binnen bij antidiscriminatiebureaus en politie. Het OM stelde daarom een onderzoek in naar eventuele strafbaarheid van de verklaring. Die is er niet, verklaart het OM nu, en zal het dan ook niet over gaan tot vervolging.

Het OM meldt dat het bij de juridische toets van doorslaggevend belang is geweest dat de uitlatingen te maken hebben met de geloofsovertuiging van de ondertekenaars. “Zowel de vrijheid van godsdienst als de vrijheid van meningsuiting is vastgelegd in de Grondwet en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. In een democratische rechtsstaat is het van wezenlijk belang dat er veel ruimte is om uitlatingen te doen, ook als deze kunnen kwetsen of verontrusten”, schrijft het OM. 

Het OM zegt zich wel te realiseren dat verklaring passages bevat die mensen zeer hebben geraakt, ‘maar de mate waarin uitingen ophef en onrust veroorzaken dan wel onwenselijk of kwetsend zijn, is niet beslissend voor de juridische toets.’ 

Lees ook: 

Hoe de Nashville-verklaring het omgekeerde effect heeft gehad


Geheel tegen de bedoeling van de opstellers in,heeft de Nashville-verklaring de homo-emancipatie juist een flinke zet gegeven in orthodox-protestants Nederland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden