Homoseksualiteit

OM: Nashville-verklaring beledigt, maar zet niet aan tot discriminatie

Steunbetuiging vanuit de Oranjekerken Stopera, Amsterdam. Beeld Jean-Pierre Jans
Steunbetuiging vanuit de Oranjekerken Stopera, Amsterdam.Beeld Jean-Pierre Jans

De Nashville-verklaring was kwetsend voor een hoop mensen, maar niet strafbaar. Dat concludeert het Openbaar Ministerie (OM) na bestudering van de tekst van het ‘anti-homo­pamflet’.

Een Nederlandse vertaling van de in de Verenigde Staten opgestelde verklaring werd januari vorig jaar gepubliceerd in het Reformatorisch Dagblad en op een website. De tekst werd door honderden mensen ondertekend, onder wie SGP-voorman Kees van der Staaij. In de verklaring staat onder meer dat het zondig is om ‘homoseksuele onreinheid of transgenderisme’ goed te keuren.

Er kwamen naar aanleiding van de Nashville-verklaring meldingen binnen bij antidiscriminatiebureaus en de politie. Meerdere mensen deden aangifte, zowel tegen de inhoud van de verklaring als tegen de opstellers, ondertekenaars en ondersteuners. Het OM heeft iedereen die aangifte deed ­laten weten niet te vervolgen.

Justitie erkent dat de tekst beledigend en kwetsend kan zijn voor een grote groep mensen. Dat betekent niet dat die ook strafbaar is. Doorslaggevend daarvoor is dat de verklaring in direct verband staat met de geloofsovertuiging van de opstellers en ondertekenaars. Ook deden zij de uitingen in het kader van het maatschappelijk debat dat zij willen voeren. Volgens het OM is het in een democratische rechtsstaat “van wezenlijk belang dat er veel ruimte is om uitlatingen te doen, ook als deze kunnen kwetsen of verontrusten”.

Aanzetten tot discriminatie

Justitie boog zich ook over de vraag of de verklaring aanzet tot discriminatie. Het zou kunnen dat de verklaring dat homoseksualiteit moet worden afgekeurd leidt tot uitsluiting, schrijft het OM. Maar omdat verder niet concreet wordt gemaakt waar dat ‘afkeuren’ uit moet bestaan, gaat de Nashville-verklaring niet zover dat er sprake is van aanzetten tot discriminatie. Ook van aanzetten tot geweld is geen sprake, vindt justitie.

In een brief gericht aan de mensen die aangifte deden, erkent het OM dat de juridische beoordeling complex was en dat het daarom ruim een jaar duurde om tot deze conclusie te komen. Wie het er niet mee eens is, kan een zogeheten artikel 12-procedure beginnen. Een rechter buigt zich dan over de kwestie en kan het OM verplichten tot vervolging over te gaan.

Lees ook

Hoe de Nashville-verklaring het omgekeerde effect heeft gehad

Geheel tegen de bedoeling van de opstellers in, heeft de Nashville-verklaring de homo-emancipatie juist een flinke zet gegeven in orthodox-protestants Nederland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden