OM naar Hoge Raad in zaak-Kouwenhoven

(Novum) - Het Openbaar Ministerie gaat in cassatie tegen de vrijspraak van Guus Kouwenhoven. De Nederlandse zakenman werd anderhalve week geleden in hoger beroep vrijgesproken van het medeplegen van oorlogsmisdrijven in Liberia en Guinee. Ook voor illegale wapenhandel- en smokkel in Liberia sprak het gerechtshof in Den Haag hem vrij.

Voor deze laatste aanklacht werd Kouwenhoven in juni 2006 door de rechtbank nog tot acht jaar cel veroordeeld. Het OM had in hoger beroep twintig jaar cel en een boete van 450 duizend euro geëist.

Met het afwijzen van het verzoek tot het horen van twee anonieme getuigen, is het hof vooruitgelopen op wat zij zouden kunnen verklaren, licht het OM het besluit om in cassatie te gaan toe. Daarover wordt de Hoge Raad om een oordeel gevraagd. Met de stap naar de Hoge Raad is de vrijspraak van Kouwenhoven nog niet onherroepelijk. De zakenman, die van zijn zakenrelatie met de Liberiaanse oud-president Charles Taylor nooit een geheim heeft gemaakt, mocht zijn hoger beroep overigens in vrijheid afwachten.

In de uitspraak in hoger beroep kreeg het OM een veeg uit de pan. "De waarheidsvinding is ernstig tekort gedaan", vatten de rechters samen. Het door het OM gepresenteerde bewijsmateriaal deed het hof af als te mager om de ernstige misdaden te bewijzen. Het enige rechtstreekse bewijs voor wapentransporten en oorlogsmisdrijven zou zijn gebaseerd op verklaringen van getuigen wier betrouwbaarheid niet vast was komen te staan.

De officieren van justitie schetsten tijdens het hoger beroep een beeld van een man die over lijken ging om zijn inkomsten in Liberia veilig te stellen. Kouwenhoven runde een aantal houtkapbedrijven in het West-Afrikaanse land. Met miljoenen dollars en door nauw samen te werken met Taylor zou hij een crimineel regime in stand hebben gehouden, met als oogmerk zichzelf te verrijken. Het motief zou het beschermen van de kapgebieden van de rebellen zijn geweest, om zo zijn lucratieve bedrijven draaiende te houden. Het OM stelde dat Kouwenhoven ervoor heeft gezorgd dat het Liberiaanse leger oorlogsmisdaden heeft kunnen plegen.

Zowel het OM als Kouwenhoven ging in hoger beroep tegen het vonnis van de rechtbank: Kouwenhoven tegen de acht jaar cel voor wapenhandel, het OM tegen de vrijspraak voor het medeplegen van oorlogsmisdrijven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden