OM moet slachtoffers 43 keer excuses aanbieden

 Slachtoffers en nabestaanden moeten minimaal een week van tevoren worden geïnformeerd over de vrijlating of verlof van daders. Beeld ANP XTRA
Slachtoffers en nabestaanden moeten minimaal een week van tevoren worden geïnformeerd over de vrijlating of verlof van daders.Beeld ANP XTRA

Het Informatiepunt Detentieverloop (IDV) van het Openbaar Ministerie heeft vorig jaar 43 keer verontschuldigingen gemaakt aan slachtoffers van zware misdrijven en nabestaanden, omdat zij te laat zijn ingelicht over vrijlating, ontsnapping of verlof van daders.

Redactie

Het ging bij die 43 verzonden excuusbrieven om 23 zaken, waarbij meerdere slachtoffers of nabestaanden betrokken waren, aldus het OM.

De cijfers schommelen door de jaren heen nogal, zo blijkt uit het overzicht over 2016 dat advocaat Sébas Diekstra verkreeg na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). In 2015 gebeurde het in negentien zaken dat slachtoffers van zware misdrijven en nabestaanden te laat in kennis werden gesteld. In 2014 ging het om 61 meldingen die te laat werden gedaan. Diekstra, die zich onder meer bezighoudt met de rechten van slachtoffers en nabestaanden, stelt dat de problemen met het tijdig doen van meldingen al jaren bekend zijn. "Dat het nog altijd fout gaat, is werkelijk een schande", vindt hij.

Volgens de regels moeten slachtoffers en nabestaanden minimaal een week van tevoren worden geïnformeerd. Die meldingen moeten een onverwachte confrontatie met de dader voorkomen. De informatieplicht geldt als de dader minimaal acht jaar cel of tbs heeft gekregen, of als de slachtoffers in de rechtszaal spreekrecht hebben gehad.

De cijfers worden bijgehouden sinds 2012. Toen waren er nog 265 te late meldingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden