NieuwsSneakers

Om jongeren de kerk in te krijgen, draagt de dominee sneakers van vijfduizend euro

De tijden van de Nike Air Max Jeruzalems zijn voorbij. Rond de start van dit millennium, op de middelbare school in een Zuid-Hollands dorp, was dat hoe het zomerschoeisel van onze godsdienstleraar heette. 

Wat dat was? Sokken in sandalen; net zo ademend als de Air Max, maar qua modegevoel achtergebleven in de tijd van de Bijbel. Of het een lokale uitdrukking was, valt niet eens meer na te gaan – in elk geval is hij in zoverre uitgestorven dat Google amper nog zoekresultaten geeft.

In de Verenigde Staten dragen dominees van megakerken tegenwoordig de prijzigste hipsterschoenen, kledingstukken en accessoires. De trend is nauwgezet gedocumenteerd door de Instagram-­account @preachersNsneakers en trok de aandacht van The New Yorker. Redacteur Troy Patterson noemt het de ‘contempo-clerical look’.

Hij schrijft: “Op 26 mei verscheen bijvoorbeeld een foto op de account van een jongerenpastor bij World Overcomers Christian Church in Durham, North Carolina, die een preek opdreunde in een zwart leren jack, biker jeans en een paar bonkige sportschoenen geproduceerd door Versace, in samenwerking met 2 Chainz.” De waarde van de schoenen op de tweedehandsmarkt zou op ongeveer 1500 dollar liggen.

Goddelijke status

Dat is nog niets vergeleken bij de schoenen van dominee John Gray. Aan zijn Yeezys – een schoenenlijn ontworpen door rapper Kanye West voor Adidas – hangt een prijskaartje van 5000 dollar. Overigens is Yeezys een zelfverzonnen bijnaam van West die verwijst naar zijn goddelijke status in de hiphop. 

Met het vermelden van de marktwaarde van de schoenen bekritiseert @preachersNsneakers de manier waarop de dominees zich wentelen in de consumptiemaatschappij. De 29-jarige IT’er achter de Instagram-account is een vrome christen uit Texas die verder anoniem wil blijven. Onder gelovigen is een levendige discussie gaande over de kwestie. Een medewerker van Christianity Today vroeg zich af: “Misschien zijn de overdaad en de overtolligheid van de kleding van onze hedendaagse leiders een onbewuste compensatie voor een gebrek aan bekleed zijn met macht van boven?”

Dominee John Gray verdedigde zichzelf in The New York Times door te zeggen dat de Yeezys een cadeau waren. “Ik denk niet dat je kunt oordelen over iemands hart op basis van hun kleding”, zei hij. “Wat iemand draagt, bepaalt niet wat zijn waardensysteem is.”

En al leveren de sneakers hem hoon op, hij gelooft ook dat ze een functie hebben. Ze helpen hem te levelen met mensen die anders niet zo snel naar de kerk zouden komen. “Er zijn heel weinig ingangen voor millennials om te komen en zich welkom te voelen”, zei Gray.

De dominee is ook ondernemer. Zo lanceerde hij een lijn van baleinen – een stukje metaal of plastic dat ter versteviging in een overhemdboord – waarin de bijbeltekst Romeinen 8 vers 18-19 staat gegraveerd. Daar is te lezen: “Ik ben ervan overtuigd dat het lijden van deze tijd in geen verhouding staat tot de luister die ons in de toekomst zal worden geopenbaard”. 

Het commentaar van redacteur Patterson: “Maar de glorie van de Yeezys, om te zoenen in al hun weelderigheid, laat zich in deze tijd al zien”. 

Hij zei er ook bij van wie hij de Yeezys had gekregen: de productiemaatschappij van zijn reality-tv-show die te zien zal zijn op het Oprah Winfrey Network. Troy Patterson van The New Yorker merkt hierover fijntjes op dat de toelichting van de dominee ‘op elegante wijze een verdediging van de kosten combineert met een nonchalante demonstratie van zijn invloed.’

En hoe zat het ook alweer met die bijbeltekst waarin Johannes de Doper zegt dat hij het niet waard is om de riemen van Jezus’ sandalen los te maken? Al geldt dat ook voor dominees, schrijft Patterson, intussen kijken zij met hun private ­shoppers naar schoenen die in de verste verte niet op sandalen lijken.

Lees ook: 

Barack Obama zingt Amazing Grace, en dat is vijfmaal historisch

Het is live op CNN te volgen als president Obama de grafrede houdt van voorganger Clementa Pinckney, die met acht van zijn kerkleden omkwam bij de schietpartij in de Emanuel African Methodist Episcopal Church in Charleston. Dan gebeurt er iets historisch: De president van de Verenigde Staten zingt. Een beetje vals, maar vastbesloten zet hij het bekende lied Amazing Grace in. En het publiek zingt de bekende frasen staand mee, de handen geheven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden