OM is er klaar voor: afrekenen met de criminele loopbaan van Holleeder

Willem Holleeder verlaat in 2014 de rechtbank in Haarlem.  Niet lang daarna werd hij gearresteerd.  Beeld anp
Willem Holleeder verlaat in 2014 de rechtbank in Haarlem. Niet lang daarna werd hij gearresteerd.Beeld anp

Officieren van justitie Lars Stempher en Sabine Tammes hebben niet de illusie dat het dossier Willem Holleeder (59) ooit compleet zal zijn. Het dossier is inmiddels zo omvangrijk dat doorbladeren niet meer kan en dat het alleen nog maar digitaal doorzoekbaar is. Na 14 inleidende zittingen zegt het OM klaar te zijn. Op 5 februari begint de inhoudelijke behandeling van de zaak tegen de bekendste crimineel van Nederland.

Drie jaar heeft het OM erover gedaan om de zaak tegen Holleeder voor te bereiden. Bakken met informatie uit andere moorddossiers zijn aan dat van Holleeder toegevoegd. Wat feitelijk straks op tafel komt, is een beoordeling van de criminele loopbaan van Holleeder. Aanklager Tammes kondigde gisteren aan dat het dossier van de verdachte niet begint bij de eerste ten laste gelegde moord uit het begin van deze eeuw maar dat het teruggaat tot de jaren tachtig. Holleeder en zijn latere zwager Cor van Hout ontvoerden biermagnaat Freddy Heineken en zijn chauffeur Ab Doderer op 9 november 1983. Er werd 35 miljoen gulden losgeld betaald. De moord op Cor van Hout, waarvoor Holleeder verantwoordelijk wordt gehouden, kan vele jaren later blijkbaar niet los gezien worden van de nasleep van die ontvoering. Wie de moord op Van Hout wil begrijpen, moet de relatie tussen Holleeder en zijn zwager kunnen begrijpen, zo lijkt Tammes te zeggen.

De rechtbank verwacht, zo werd gisteren duidelijk, een lang proces. Zeer ongebruikelijk is dat gisteren voor het eerst de strafkamer, die normaal gesproken drie rechters telt, met een vierde rechter was uitgebreid. De wet schrijft voor dat strafdossiers zoveel mogelijk in dezelfde samenstelling van de rechtbank worden afgewikkeld. De rechtbank Amsterdam heeft blijkbaar niet het risico willen nemen dat een rechter uitvalt en de zaak helemaal opnieuw moet beginnen. De vierde rechter luistert alleen maar, mag niets zeggen of vragen en zeker niet meestemmen in de raadkamer. Deze rechter schuift in als een van de rechters uitvalt.

Tekst leest door onder de foto

Het boek Judas van Astrid Holleeder. De zus van crimineel Willem Holleeder, Astrid Holleeder, heeft een boek geschreven waarin ze ingaat op door haar broer gepleegde misdrijven. Beeld ANP
Het boek Judas van Astrid Holleeder. De zus van crimineel Willem Holleeder, Astrid Holleeder, heeft een boek geschreven waarin ze ingaat op door haar broer gepleegde misdrijven.Beeld ANP

De zaak is meer dan de Nederlandse Staat versus Willem Holleeder. Het is ook een strijd tussen de twee zussen Astrid en Sonja Holleeder en hun broer. Als op 5 februari de inhoudelijke behandeling begint, wil de rechtbank eerst de verdachte zelf ondervragen en pas daarna zijn zussen en een ex-vriendin van hem horen. Willem heeft daar volstrekt geen trek in. Hij vreest zijn zuster Astrid. "Ze hebben steeds gelogen en elke keer zet Astrid, ze is advocaat, de boel in elkaar. En elke keer met een ander verhaal. Ik wil graag verklaren. Ik ben geen verdachte die zich beroept op zijn zwijgrecht. Het OM kan me verhoren zo vaak en zo veel als ze willen", verklaarde de verdachte gisteren. Woorden waarmee hij wil zeggen dat hij als hij als eerste wordt ondervraagd, zijn mond gaat houden, omdat hij niet wil dat Astrid op hem kan reageren.

Holleeder maakt zich ook druk over de plek van de rechtszaak. De Amsterdamse Parnassusweg zou volgens hem de plaats van handeling moeten zijn en niet de extra beveiligde bunker in Badhoevedorp. Daar worden vooral zaken van verdachten met een verhoogd veiligheidsrisico gevoerd en volgens advocaat Sander Janssen is daarvan bij Holleeder geen sprake.

De raadslieden van Holleeder vroegen gisteren de rechtbank de boeken 'Judas' en 'Dagboek van een getuige' van Astrid Holleeder aan het strafdossier toe te voegen. Daarover en over de volgorde van de ondervraging beslist de rechtbank donderdag.

Waar wordt Willem Holleeder nu van verdacht?

De moord op zijn zwager Cor van Hout op 24 januari 2003 en de doodslag op Robert ter Haak de man die naast hem liep in de Amstelveense Dorpsstraat.

De moord op Willem Endstra op 17 mei 2004 en de poging tot doodslag op Endstra’s zakenrelatie David Denneboom die naast hem liep op het moment van de moord op de Amsterdamse Churchillaan

Het medeplegen van de moord op Cees Houtman op 2 november 2005

Zijn aandeel in de moord op John Mieremet op 2 november 2005 in Thailand en de poging tot liquidatie van Mieremet op 26 februari 2002

Het medeplegen van de moord op Thomas van der Bijl op 20 april 2006.

En in de laatste periode is daar ook het beramen van de moord op zijn zussen Astrid en Sonja bijgekomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden