OM incasseert pijnlijk verlies

Geknoei in Zeeuwse drugszaak maakt volgens rechtbank ernstige inbreuk op de rechtsorde

Het Openbaar Ministerie Zeeland-West-Brabant heeft de hoop niet opgegeven 29 verdachten uit een omvangrijke drugszaak toch nog veroordeeld te krijgen. Donderdag oordeelde de rechtbank in Middelburg dat het OM het recht op vervolging heeft verspeeld wegens een lange reeks van vormfouten. Alle inmiddels in beslag genomen goederen moeten aan de verdachten worden teruggegeven.

In een eerste reactie op het pijnlijk verlies zegt het OM dat de rechter te snel met een oordeel komt en dat de zaak nog lang niet panklaar was voor een inhoudelijk oordeel. Er zouden nog getuigen gehoord moeten worden. Het OM gaat dan ook in beroep tegen het vonnis.

Het onderzoek naar de drugsbende begint in 2010 onder de codenaam Etenaken. Aanvankelijk worden vooral voertuigen gevolgd, bankgegevens opgevraagd en telefoongegevens verzameld. Op 8 november 2011 wordt een inval gedaan bij een bedrijf dat hoogwerkers verhuurt in het Zeeuwse Kapelle gevolgd door doorzoekingen in panden in Goes, 's Heer Hendrikskinderen en Wolphaartsdijk. In de maanden die volgen zwelt het aantal verdachten aan tot 33, waarvan er uiteindelijk 29 een dagvaarding ontvangen voor hun aandeel in de drugshandel. De zaak wordt door het OM nadrukkelijk gezien als een zogeheten 'ondermijningszaak', een dossier waarin de onderwereld zich mengt in de legale bovenwereld. En dat is een groot probleem in Zuid-Nederland. Er is zelfs extra mankracht ingezet voor de drugsbestrijding.

Aan het geklungel in deze zaak, in de ogen van de advocaten dan, moet een einde komen en zij vragen de rechter eind november in te grijpen. Donderdag gaven de rechters een kiezelhard oordeel. Bij het aanvragen van de inzet van bijzondere opsporingsbevoegdheden zoals het plaatsen van telefoontaps en het doorzoeken van woningen heeft het OM verzuimd ontlastende informatie op te nemen. Dat is volgens de rechter niet een keer gebeurd maar 'structureel en langdurig'.

Dat het verzuim zo lang het opsporingsonderzoek heeft verziekt, leidt er toe dat de rechter oordeelt dat de waarheidsvinding onherstelbare schade heeft opgelopen.

De ambtenaren die met de opsporing waren belast hebben een ernstige inbreuk gemaakt op de procesorde en dat betekent volgens de rechter dat de rechten van de verdachten op een eerlijk proces zijn geschaad. Normaal gesproken worden vormfouten gecompenseerd met een vermindering van de straf. De fouten zijn deze keer dermate ernstig dat de rechter vindt dat het OM het recht op vervolging heeft verspeeld. Blijft dat oordeel in hoger beroep dan was veel werk van justitie voor niets.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden