OM in beroep tegen vrijspraak Jomanda

Iedereen weet dat Jomanda geen arts is. (ANP)

Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam gaat in hoger beroep tegen de vrijspraak van ’genezend medium’ Jomanda in de strafzaak rond de dood van actrice Sylvia Millecam. Het OM tekent ook beroep aan tegen de vonnissen in de zaken tegen de twee alternatieve artsen die Millecam onder behandeling hebben gehad. Dit heeft een woordvoerder van het OM donderdag bekendgemaakt.

Het OM had twaalf maanden voorwaardelijke gevangenisstraf tegen Jomanda geëist. Volgens het OM is Jomanda verantwoordelijk geweest voor de dood van Millecam. Zij overleed in augustus 2001 aan borstkanker. Tegen de beide artsen, die Millecam alternatieve therapieën lieten ondergaan en niet zouden hebben onderkend dat zij aan kanker leed, eiste het OM vier en acht maanden voorwaardelijke celstraf. Tevens had het voor alledrie een beroepsverbod voor de duur van twee jaar gevraagd.

De rechtbank verklaarde de beide artsen schuldig aan het opzettelijk benadelen van Millecams gezondheid, met ernstig lichamelijk letsel als gevolg. Het opleggen van een straf vond de rechtbank niet nodig, omdat beide artsen al tuchtrechtelijk zijn aangepakt en zowel persoonlijk als professioneel al veel te verduren hebben gehad door de jaren slepende zaak. Een van de artsen heeft al aangekondigd in beroep te gaan tegen zijn veroordeling.

Volgens de rechtbank is Jomanda er niet verantwoordelijk voor geweest dat Millecam heeft geweigerd reguliere therapieën te ondergaan. Dat was de keuze van Millecam zelf. Jomanda heeft haar daar wel in gesteund, maar niet gedomineerd. De rechtbank stelde wel vast dat Jomanda ernstig is tekortgeschoten in de zorgvuldigheid in haar bejegening van de doodzieke actrice. Daarmee heeft zij haar zorgplicht geschonden, vond de rechtbank. Ook had zij zich moeten onthouden van het gebruiken van medisch jargon.

De beide artsen werden er in het zeer uitvoerige vonnis op gewezen dat zij in hun professionele hoedanigheid eindverantwoordelijk zijn - zij hadden hun uiterste best moeten doen Millecam wakker te schudden en alles in het werk moeten stellen om haar naar de reguliere zorg te krijgen. In plaats daarvan lieten ze Millecam in de waan dat ze aan een bacteriële infectie leed en pasten zij alternatieve therapieën toe. Het resultaat daarvan was een voortwoekering van de tumor in het lichaam van Millecam, met al het lijden van dien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden