OM heeft de handen vol aan querulant

Activist Jeroen de Kreek beledigt aan lopende band Politica, arabist en joden moesten het ontgelden

VAN ONZE VERSLAGGEVER

Het Openbaar Ministerie heeft gisteren voor de Amsterdamse rechtbank een gevangenisstraf van een maand voorwaardelijk, een proeftijd van drie jaar en een werkstraf van 100 uur geëist tegen de activist en publicist Jeroen de Kreek. De man wordt ervan verdacht het VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert, de joodse gemeenschap en de arabist Hans Jansen te hebben beledigd.

De Kreek (47) is al eerder veroordeeld voor groepsbelediging en is geen onbekende in de rechtszaal. Gisteren kwam de verdachte binnen met een shirt waarop hij aan een zijde de liefde betuigde voor de joden, op de rugzijde verklaarde hij zich tegen het zionisme.

De liefde van De Kreek voor joden is niet wederzijds. De Joodse Omroep en het Cidi (Centrum Informatie en Documentatie Israël) hebben samen met het meldpunt discriminatie aangifte gedaan van groepsbelediging.

De Kreek zelf zegt dat hij een poging deed het debat op gang te brengen over de verderfelijke kanten van het zionisme. Daarom bediende hij zich van teksten als: de Holocaust is bedacht en uitgevoerd door joden. De Tweede Wereldoorlog is volgens De Kreek een door de joden bedachte gebeurtenis, en Hitler toonde compassie met ze door ze na een vermoeiende treinreis in Auschwitz een douche aan te bieden. Geen bijdrage aan een debat, vindt het OM, maar een opzettelijke belediging van een groep mensen, in dit geval de joden.

Volgens de verdachte is iedereen in de war, het OM en de rechterlijke macht incluis. Hij betoogde gisteren dat niemand meer zuivere definities hanteert over wie jood is en wie niet. Volgens hem is het rassendenken van de nazi's een joodse wetenschap.

De Kreek is er ook van overtuigd dat tientallen miljoenen mensen dagelijks door een hel gaan met dank aan politici als Hennis-Plasschaert. Zij werd onder meer bestempeld als moffenhoer die kaalgeschoren diende te worden. Kreek houdt haar ook verantwoordelijk voor de genocide en het terrorisme in de wereld, zo blijkt uit zijn twitterberichten op internet. De arabist Jansen wordt een varken genoemd dat strafrechtelijk afgestraft dient te worden.

De rechter gaf De Kreek ruim de tijd zijn gedachten te openbaren. De verdachte, van huis uit jurist, bediende zich van stapels literatuur. De rechtbank dacht met die ruime aandacht te voorkomen dat de verdachte aan een langdurig pleidooi zou beginnen. Een half uur kreeg De Kreek voor dat pleidooi. Te weinig, vond hij. De jurist die zijn eigen verdediging voert, wraakte de strafkamer daarop wegens vooringenomenheid.

Het OM zit al geruime tijd met De Kreek in de maag. Zijn gedrag negeren kan niet in verband met de vele klachten. Telkens vervolgen lijkt het enige antwoord dat het OM heeft op het gedrag van de querulant.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden