OM: Gökmen T. verdacht van moord met terreuroogmerk

Tekening van de verdachte Gökmen T. Beeld Valerie Geelen
Tekening van de verdachte Gökmen T.Beeld Valerie Geelen

De vermeende schutter van de aanslag in Utrecht wordt verdacht van meervoudige moord dan wel doodslag met een terroristisch oogmerk. Ook wordt hij verdacht van poging daartoe en van bedreiging, alles vanuit een terroristisch oogmerk.

Redactie

Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Utrecht zojuist gemeld. Zoals eerder al bekend werd, lijkt het er vooralsnog op dat Gökmen T. zijn slachtoffers niet kende. Daarmee werd een conflict in de relationele sfeer, eerder nog een van de scenario’s, minder waarschijnlijk. Het OM maakte ook bekend dat T. naar alle waarschijnlijkheid geen hulp heeft gehad tijdens de schietpartij.

Hoewel het OM nu uitgaat van een terroristisch motief, ligt de optie dat dit niet het enige motief was nog op tafel. Het OM onderzoekt of T. ging schieten vanwege een giftige cocktail van ‘persoonlijke problematiek in combinatie met een geradicaliseerd gedachtengoed’.

Van T. is bekend dat hij een lang strafblad heeft. Hij kwam meermaals in aanraking met justitie en is veroordeeld voor diefstal, inbraak en verboden wapenbezit. Verder is hij verdachte is een lopende verkrachtingszaak. Op 1 maart kwam hij op vrije voeten toen zijn voorarrest vanwege die zaak werd opgeschort. Hij beloofde toen mee te werken aan een persoonlijkheidsonderzoek.

Het OM heeft het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP) opdracht gegeven om onderzoek te verrichten naar de persoonlijkheid van verdachte, maakt het OM vanmorgen bekend. Het OM onderzoekt nog of een op dinsdag aangehouden 40-jarige verdachte mogelijk een ondersteunende rol had, buiten het schietincident om. De twee mannen die eerder werden aangehouden zijn niet langer verdachten.

Bij de aanslag, maandag in een tram in Utrecht, kwamen drie mensen om het leven. Nog eens drie mensen raakten zwaargewond. Gökmen T., die maandag aan het einde van de middag werd opgepakt, zal vrijdagochtend worden voorgeleid aan de rechter-commissaris. De rechtbank Midden-Nederland maakt morgen bekend of T. vast blijft zitten in afwachting van zijn zaak.

Alles over de schietpartij in Utrecht leest u hier.

Lees ook:

Tussen psychische problemen en terrorisme zit een dunne lijn

Het Openbaar Ministerie houdt ‘ernstig rekening’ met een terroristisch motief voor de schietpartij in Utrecht, maar ook over de psychische gesteldheid van hoofdverdachte Gökmen T. bestaan vragen. ‘De grens tussen mentale problemen en terrorisme is vaak diffuus.’

Politie zoekt getuigen Utrecht, vrijdagavond stille tocht

De politie heeft dinsdag opnieuw iemand aangehouden wegens betrokkenheid bij de schietpartij maandag op het 24 Oktoberplein in Utrecht. Het is een 40-jarige man uit Utrecht.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden