OM: Geweld tegen moskee is terrorisme

MARIJE VAN BEEK

De man die zaterdagavond in Enschede molotovcocktails gooide naar de moskee Allah's Huis wordt verdacht van brandstichting met terroristisch oogmerk. In de moskee waren op dat moment ook kinderen aanwezig.

Voor zover bij het Openbaar Ministerie bekend is het de eerste keer dat een geweldsdaad tegen moslims als terrorisme wordt aangemerkt. Volgens een woordvoerder was de man erop uit een bevolkingsgroep angst aan te jagen. "We denken dat de moskee geen toevallig doelwit is geweest."

De jaren zeventig stonden in het teken van links terrorisme, sinds begin deze eeuw komt de terreurdreiging vooral uit islamitische hoek. Nu is er voor het eerst sprake van 'rechts terrorisme', zegt hoogleraar terrorisme en contraterrorisme Edwin Bakker van de Leidse universiteit. "Tot nu toe kenden we dat in Nederland niet."

Terrorisme is ernstig geweld tegen mensen, gepleegd met een ideologisch motief, om de maatschappij te ontwrichten en de bevolking bang te maken. Dat het OM voor dit zware label kiest, stemt Bakker tevreden. "Dit soort daden is onacceptabel. Het is belangrijk dat iedereen daarvan doordrongen raakt."

Of het echt om een terroristische daad gaat, kan hij niet zeggen; het gaat nu nog om een verdenking. "De vraag is: Was het geweld op mensenlevens gericht, of op het moskee-gebouw? Je kunt betwisten of dit misdrijf zo ontwrichtend is, maar aan de andere kant: je zult maar moslim zijn."

Moslims ergerden zich de afgelopen dagen aan verzachtende termen die de media volgens hen gebruiken. Zo kopte deze krant 'Moskee Enschede bedreigd' en sprak De Telegraaf van een 'poging tot brandstichting'. Een van die moslims is de Amsterdamse jongerenwerker Ilias Mahmoud Tighadouini. "Poging tot brandstichting?", twittert hij. "Waar zijn de tendentieuze chocoladeletters, 'AANSLAG'?".

Dat het OM nu van terrorisme spreekt, vindt Tighadouini een 'positieve tendens'. "Eindelijk. Ik krijg vaak te horen van jongeren dat er met twee maten wordt gemeten." Tighadouini geeft lezingen op scholen over jihad-strijders en moslimextremisme. Moslimjongeren liggen voor hun gevoel onder een vergrootglas, zegt hij, terwijl over rechts-extremisme veel minder ophef is. "Ik doe dagelijks mijn best om radicalisering tegen te gaan onder islamitische jongeren." Dit besluit van het OM kan hem daarbij helpen. "Nu wordt er geen onderscheid gemaakt."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden