Update

OM: Geen relatie gevonden tussen dader en slachtoffers

Er worden bloemen gelegd in de buurt van het 24 Oktoberplein in Utrecht.  Beeld Robin Lonkhuijsen, ANP
Er worden bloemen gelegd in de buurt van het 24 Oktoberplein in Utrecht.Beeld Robin Lonkhuijsen, ANP

Er is tot nu toe geen relatie gevonden tussen de hoofdverdachte van de schietpartij in Utrecht maandag en de slachtoffers. Het OM houdt rekening met een terroristisch motief. Dat verklaart het Openbaar Ministerie (OM) op de website.

Redactie

Er zitten nog altijd drie verdachten vast voor de aanslag in Utrecht. Het gaat om de 37-jarige hoofdverdachte Gökmen T. en twee mannen uit Utrecht van 23 en 27 jaar. Het is nog onduidelijk wat hun betrokkenheid is bij de aanslag. De twee medeverdachten van Gökmen T. zijn broers, maar geen familie van de hoofdverdachte, bevestigt de advocaat van een van hen tegenover de NOS. Volgens de advocaat tast zijn cliënt volledig in het duister over de reden van zijn aanhouding.

De rechtbank Midden-Nederland plaatste een artikel waarin meer duidelijk wordt over de voorgeschiedenis van hoofdverdachte. T. wordt verdacht van een verkrachting in 2017. Sinds 25 augustus 2017 zat hij in voorlopige hechtenis, maar die is later onder voorwaarden geschorst. T. schond die voorwaarden waardoor hij begin januari 2019 weer vast kwam te zitten. Daarna diende hij wederom een verzoek tot schorsing van voorlopige hechtenis in dat in eerste instantie werd afgewezen. Daartegen ging T. in hoger beroep, en toen hij beloofde mee te werken aan een persoonlijkheidsonderzoek en een rapportage van de reclassering, is hij alsnog vrijgelaten. De inhoudelijke behandeling van deze zaak staat gepland op 15 juli.

Berichten dat T. ook is veroordeeld voor poging tot doodslag spreekt de rechtbank tegen. Wel is hij in 2014 veroordeeld voor illegaal wapenbezit en poging tot diefstal. Begin maart van dit jaar volgden nog twee veroordelingen: T. kreeg twee weken voor winkeldiefstal en vier maanden voor een inbraak, beide gepleegd in het najaar van 2018. Hij is daarvoor niet vastgezet, omdat hij nog in beroep kan gaan.

Terroristisch motief

Op verschillende plekken in en om Utrecht zijn woningen doorzocht. Het OM houdt ‘ernstig rekening’ met een terroristisch motief. ‘Onder meer een briefje dat werd gevonden in de vluchtauto en de aard van het feit geven hiertoe aanleiding. Andere motieven worden niet uitgesloten, deze worden ook onderzocht.’

Eerder vandaag meldde burgemeester Jan van Zanen dat alleen de hoofdverdachte nog vast zat, maar dit bleek te berusten op een misverstand.

Het OM bevestigt verder dat een 19-jarige vrouw en twee mannen van 28 en 49 jaar uit Utrecht om het leven zijn gekomen. Drie mensen raakten zwaargewond: een 20-jarige vrouw uit Utrecht, een 74-jarige man uit De Meern en een 21-jarige vrouw uit Nieuwegein. ‘In de hectiek die na het schieten ontstond, raakten voor zover bekend vier mensen lichtgewond doordat zij bijvoorbeeld kwamen te vallen’, schrijft het OM.

Stad in rouw

Samen met wethouder Linda Voortman legde burgemeester Van Zanen dinsdag bloemen vlakbij de plek van de aanslag. “Mijn stad is in rouw. Als burgemeester voel je dat het meest. Het is een vreselijke tragedie.” Later vandaag bezoekt hij de gewonden in het ziekenhuis. In het stadhuis is een condoleanceregister geopend voor de slachtoffers en hun nabestaanden.

In ‘Nieuwsuur’ zei een getuige van de schietpartij dat de dader Allahu Akbar had geroepen. De politie kan dit niet bevestigen. Ook over de identiteit van de slachtoffers doet de politie geen mededelingen, al wordt er via andere kanalen wel steeds meer over hen duidelijk. Een van de drie dodelijke slachtoffers is een vader van drie kinderen en trainer bij sportclub C.O.V. Desto, heeft de club op de eigen website bekend gemaakt. Op de middelbare school van twee van zijn kinderen vervallen de komende dagen alle toetsen en deadlines. Een tweede slachtoffer is een 19-jarige vrouw uit Vianen.

24 Oktoberplein vrijgegeven

De politie heeft het gebied rondom het 24 Oktoberplein in Utrecht rond middernacht vrijgegeven. De tram is naar een remise gereden en blijft beschikbaar voor onderzoek, zo twittert de politie. De trams op het traject in Utrecht waar maandag de schietpartij plaatsvond, rijden dinsdag weer volgens de normale dienstregeling, meldt openbaarvervoerbedrijf U-OV.

Bij het appartementengebouw waar T. maandagavond werd aangehouden is nog steeds politie aanwezig.

Vlaggen halfstok op overheidsgebouwen

De vlaggen bij overheidsgebouwen hangen dinsdag halfstok. De vlaginstructie geldt voor gemeenten, provincies en de Nederlandse diplomatieke posten in het buitenland. De koninklijke standaard (vlag) die op de paleizen van het Koninklijk Huis wordt gehesen, wordt dinsdag voorzien van een zwarte wimpel ten teken van rouw. In buurtcentra in de wijk Kanaleneiland in Utrecht is slachtofferhulp aanwezig.

Lees ook:

Met de aanslag in Utrecht daalt de geur van terrorisme neer over Nederland

De grootschalige reactie op de aanslag in een Utrechtse tram toont hoe gespannen de zenuwen in Nederland zijn.

‘Bij een aanslag moet je verkiezingscampagnes juist niet stilleggen’

Het is onbegrijpelijk dat politieke partijen na de aanslag in Utrecht hun activiteiten staakten,vindt hoogleraar terrorisme Edwin Bakker.

Lees alles over de aanslag in Utrecht hier.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden