OM: Ex-rechters verdienen taakstraf

'Hans Westenberg en Pieter Kalbfleisch pleegden meineed in zaak rond Chipshol'

Prima als rechters vrienden zijn en met elkaar borrelen, zei gisteren officier van justitie Ferry van Veghel in het proces tegen de van meineed verdachte oud-rechters Hans Westenberg en Pieter Kalbfleisch.

"Maar erg mis is het zodra hierover wordt gelogen", betoogde de openbaar aanklager voor de rechtbank in Utrecht. "Meineed is meineed. Dit zijn bovendien voormalige rechters, die honderden malen getuigen erop hebben gewezen dat zij onder ede stonden en niets anders dan de waarheid mochten vertellen. De verdachten Westenberg en Kalbfleisch hadden volkomen lak aan wat als fundament onder de rechtspraak wordt beschouwd: waarheidsvinding."

Volgens het Openbaar Ministerie heeft Westenberg twee keer meineed gepleegd in de vele juridische procedures rond gebiedsontwikkelaar Chipshol en de Staat. Kalbfleisch zou in een van dezelfde zaken één keer opzettelijk hebben gelogen toen hij tijdens een getuigenverhoor onder ede verklaringen aflegde. Tegen Westenberg eiste het OM gisteren vier maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en de maximum werkstraf van 240 uur. De vordering tegen Kalbfleisch viel iets lager uit: twee maanden voorwaardelijk en eveneens 240 uur werkstraf.

Een onvoorwaardelijke gevangenisstraf zou zeker op zijn plaats zijn als over de beide ex-rechters niet al een stortvloed van negatieve publiciteit was neergedaald, stelde Van Veghel. "Door deze enorme aandacht zijn Kalbfleisch en Westenberg danig geraakt", zei hij. "Beiden zijn via de achterdeur verdwenen". Westenberg moest naar aanleiding van de affaire vroegtijdig afscheid nemen van de rechtbank in Den Haag. Kalbfleisch zag zich als gevolg van het justitiële onderzoek tegen hem genoodzaakt om kort voor zijn officiële afscheid met stille trom te vertrekken bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Hij was daar voorzitter van de Raad van Bestuur.

Waarom de beide ex-rechters opzettelijk zouden hebben gelogen, is onduidelijk gebleven. Diepgaand onderzoek van het OM en de rijksrecherche bracht de mogelijke meineed wel aan het licht, maar geen aanwijzingen voor corruptie. Directeur Peter Poot van Chipshol vindt met zijn vader en grondlegger van het bedrijf Jan Poot dat het onderzoek onvolledig is geweest. Zij stellen al jaren dat rechters Chipshol in de ruzie met Schiphol over dure grond bewust (financieel) hebben benadeeld.

Peter Poot reageerde mede hierom teleurgesteld op de strafeis. "De zaak is op deskundige wijze gereduceerd tot de vraag hoe vaak de heren koffie met elkaar hebben gedronken, vier maal of zes keer". Kalbfleisch en Westenberg waren naar eigen zeggen goede collega's, maar geen vrienden. Twee ex-partners van Kalbfleisch verklaarden heel anders.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden