OM eist vernietiging van documentaire over moordzaak

Het Openbaar Ministerie probeert via een kort geding een documentaire over een geruchtmakende driedubbele moordzaak te verbieden. Hoewel het OM in eerste instantie meewerkte aan de film van Maria Mok en Meral Uslu, kwam het op die beslissing terug na bezwaren van nabestaanden. De makers zijn het daar niet mee eens en besloten de film af te maken, inclusief de beelden van het OM.

Een jaar lang volgden Mok en Uslu de aanloop naar de rechtszaak tegen Marcos R. en Admilson R. in november vorig jaar. Zij filmden zowel het OM als de verdediging. De broers werden uiteindelijk veroordeeld tot dertig jaar met (in het geval van Admilson) tbs voor dubbele moord en eenmaal doodslag op de 55-jarige Berend Smit en het bejaarde echtpaar Jan en Greet Veenendaal. De broers waren uit op geld en waardevolle spullen.

Een deel van de nabestaanden van het echtpaar Veenendaal heeft zulke principiële bezwaren tegen de film, die zij als emotioneel zeer belastend zien, dat het OM besloot alle samenwerking met de filmmakers kort voor de zitting te stoppen en vernietiging van de beelden te eisen. De broers deden na een oproep door de advocaat van de nabestaanden hetzelfde, al had dat geen gevolgen voor de al geschoten filmbeelden.

Hoewel het OM vooruitlopend op het kort geding inhoudelijk niet wil ingaan op de zaak, stelt een woordvoerder wel dat het de taak van het OM is om ook de belangen van de nabestaanden te behartigen.

De documentairemakers zien het geëiste verbod op hun film als een beperking van de persvrijheid. "Hoe emotioneel het voor nabestaanden ook is, dat mag er niet toe leiden dat een algemeen grondrecht om te publiceren over een rechtszaak, teniet wordt gedaan", zegt Benno Friedberg, advocaat van de filmmakers.

Volgens hem hebben Mok en Uslu, die eerder films als 'Anker & Anker' en 'De verdediging van Robert M.' maakten, zich aan alle afspraken met het OM gehouden.

Ook het OM spreekt van goede verhoudingen met de filmmakers. Dat staat wat het parket betreft los van de beslissing om medewerking aan de film te beëindigen. Dinsdag buigt een rechter in Den Haag zich over de zaak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden