OM eist van journalist gegevens MH17 op
onderzoek Justitie wil weten hoe een journalist aan een botfragment van een MH17-slachtoffer heeft kunnen komen.
Journalist Michel Spekkers krijgt vandaag de kans vrijwillig mee te werken aan het onderzoek naar de exacte vindplaats van het botfragment dat hij vorige week van de MH17-rampplek had meegenomen. Doet hij dat niet, dan zal het Openbaar Ministerie de rechter-commissaris vragen om de politie toegang te verschaffen tot de in beslag genomen camera's, laptop en telefoon van Spekkers. De journalist berichtte vorige week via Twitter regelmatig over het vinden van voorwerpen, maar ook dat van een menselijk botfragment.
Het OM wil de nabestaanden van de slachtoffers van de MH17-ramp precies kunnen vertellen hoe het komt dat er tweeënhalf jaar na de crash nog menselijke resten worden gevonden op die plek in Oekraïne. Volgende week krijgen nabestaanden nadere inlichtingen over de laatste vondsten. Als de uitleg niet bevredigend is, willen zij dat het onderzoeksteam opnieuw naar de rampplek afreist voor nader onderzoek.
'Buitengewoon pijnlijk' noemt Evert van Zijtveld, voorzitter van de Stichting Vliegramp MH17, de gebeurtenissen van eind vorige week. Freelance journalist Michel Spekkers zegt dat hij behalve een botfragment nog andere spullen vond die afkomstig zijn van het in juli 2014 uit de lucht geschoten vliegtuig. Onderzoek wees afgelopen vrijdag uit dat het botfragment van een MH-17 passagier is wiens identiteit al eerder was vastgesteld.
De gang van zaken heeft bij nabestaanden oude wonden opgereten, zeker bij de direct betrokkenen. "Wij hebben nu opeens weer allemaal vraagtekens", zegt Van Zijtveld die bij de ramp zijn twee kinderen en zijn schoonouders verloor. "Er is ons verteld dat er grondig is gezocht en dat de grond is gezeefd. Hoe kan een zogenaamde journalist heel eenvoudig weer menselijke resten vinden? Is het werk destijds niet goed gedaan? Ik wil dat we daar antwoord op krijgen."
Voor het optreden van journalist Spekkers heeft Van Zijtveld geen goed woord over. "Volstrekt respectloos zoals deze man met gevoelens van nabestaanden is omgesprongen." Dat begon vorige week toen Spekkers op Twitter luchtig vertelde over een 'vuilniszak' waarin hij spullen had zitten. Vervolgens vroeg hij zijn volgers wat hij met de zak moest doen: afleveren bij de Tweede Kamer, bij het Openbaar Ministerie (OM) of bij zijn eigen moeder.
Inmiddels is ook het OM gebeten op Spekkers. Vanuit Oekraïne had hij aangegeven dat hij de zaken vrijwillig zou overdragen aan de politie. Toen hij vorige week op Schiphol aankwam bleek de rugzak met de voorwerpen te zijn ingecheckt onder de naam van een medepassagier, die de tas van de band haalde en ermee door de douane wilde lopen.
Vervolgens weigerde Spekkers zijn foto- en filmmateriaal ter beschikking te stellen. Het OM wil daarmee de precieze locatie waar de voorwerpen hebben gelegen terugvinden, zodat zij de vragen van nabestaanden beter kunnen beantwoorden. Na Spekkers weigering zijn zijn camera's, telefoon en laptop in beslag genomen en verzegeld.
undefined