OM eist twintig jaar cel tegen verdachte in zaak-Milica van Doorn, advocaat wil vrijspraak

Rechtbanktekening van verdachte Huseyin A. tijdens de zitting in de strafzaak in de zwaar beveiligde rechtszaal op Schiphol.  Beeld ANP, Aloys Oosterwijk
Rechtbanktekening van verdachte Huseyin A. tijdens de zitting in de strafzaak in de zwaar beveiligde rechtszaal op Schiphol.Beeld ANP, Aloys Oosterwijk

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft twintig jaar gevangenisstraf geëist tegen Hüseyin A. (48) voor de verkrachting van en doodslag op de 19-jarige Milica van Doorn.

A. heeft ontkend, maar volgens het OM staat vast dat hij Van Doorn in de nacht van 7 op 8 juni 1992 in Zaandam heeft verkracht, om haar vervolgens met een mes te doden en haar lichaam te dumpen in een vijver.

In het lichaam van Van Doorn is sperma gevonden dat van A. afkomstig is. Maandag heeft A. voor het eerst verklaard dat hij een seksuele relatie had met Van Doorn. Hij zegt daar uit schaamte over te hebben gezwegen. Het OM gelooft niets van dat verhaal.

De verdachte ‘is van meet af aan bezig geweest met het verzinnen van leugenachtige scenario’s’, aldus het OM. “Uit niets blijkt enig berouw. Het komt niet in hem op om het echte verhaal te vertellen. Hij neemt geen enkele verantwoordelijkheid, ook niet na 26 jaar. De nabestaanden van Milica hebben daardoor nog altijd geen antwoord op de vele vragen die bij hen leven.’’

‘Excessief geweld’

De doodslag die het OM bewezen acht is een zogeheten gekwalificeerde doodslag: A. heeft het slachtoffer gedood om de verkrachting te verhullen. Volgens het OM is er ‘excessief geweld’ op het slachtoffer toegepast. De vrouw was op meerdere plaatsen gestoken en haar keel was doorgesneden. Uit verwondingen blijkt dat zij zich hevig heeft verzet. “Milica moet de laatste momenten van haar leven ongelooflijk bang zijn geweest en hebben geweten dat haar laatste uur had geslagen”, aldus het OM.

Advocaat Tom van Assendelft de Coningh, die Hüseyin A. in de zaak verdedigt, zegt dat het bewijs tegen zijn cliënt niet is geleverd. De verklaring dat A. in 1992 een relatie heeft gehad met Van Doorn kan niet zomaar ‘terzijde worden geschoven', betoogde hij woensdag in zijn pleidooi. Er is volgens Van Assendelft op zijn minst sprake van ‘gerede twijfel’ en de rechtbank zou A. daarom moeten vrijspreken. De raadsman betoogde tevens dat de feiten zijn verjaard en dat de vervolging van A. daarom niet geldig is.

Van Doorn was tijdens de bewuste nacht van een feestje op weg naar huis. In december 2017, ruim 25 jaar na de gruwelijke moord, hield de politie A. aan. De doorbraak in de coldcase-zaak was in hoge mate te danken aan de medewerking van de Turkse gemeenschap uit Zaandam aan een zogeheten DNA-verwantschapsonderzoek. De broer van A. heeft aan dat onderzoek meegewerkt, A. zelf niet.

Lees ook:

Rechters weigeren zaak-Milica van Doorn te verdagen

De verdachte in de zaak-Milica van Doorn beweert dat hij een relatie met haar had, maar de officier gelooft het niet.

Doorbraak in zaak Milica van Doorn met dank aan Turkse gemeenschap

Ruim 25 jaar na de gruwelijke moord op Milica van Doorn heeft de politie een 47-jarige man uit Zaandam kunnen aanhouden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden