OM eist twintig jaar cel tegen Kouwenhoven

De Nederlandse zakenman Guus Kouwenhoven heeft twintig jaar cel tegen zich horen eisen. Hij zou schuldig zijn aan het plegen van oorlogsmisdaden in Liberia.

Guus Kouwenhoven, de man die volgens justitie oorlogsmisdaden heeft gepleegd en verboden wapenhandel heeft gedreven in Liberia, moet twintig jaar de cel in. Die eis sprak de aanklager gisteren uit voor het gerechtshof in Den Haag. Het Openbaar Ministerie (OM) wil Kouwenhoven bovendien een boete van 450.000 euro opleggen.

De Nederlandse houtexporteur Kouwenhoven zou zijn misdaden hebben gepleegd tussen 2000 en 2003 tijdens de burgeroorlog in het West-Afrikaanse land. Volgens het OM is Kouwenhoven schuldig aan het medeplegen van oorlogsmisdaden en waren de wapens bestemd voor het regime van toenmalig president Charles Taylor.

De rechtbank in Den Haag veroordeelde de Nederlandse zakenman begin juni 2006 tot acht jaar celstraf wegens wapenhandel. Hij werd toen nog vrijgesproken van het medeplegen van oorlogsmisdrijven. Het OM was het daar echter niet mee eens en ging in in hoger beroep.

Kouwenhoven heeft volgens justitie uit geldzucht gehandeld door zijn zakelijke belangen in het door een burgeroorlog verscheurde land veilig te stellen. „Hij had ook weg kunnen gaan, maar koos er bewust voor zakelijk actief te blijven. Daardoor koos hij er ook voor zich in de strijd te mengen”, aldus het OM.

Kouwenhoven zou onder meer regeringsgezinde milities gefinancierd hebben en wapens hebben geleverd. Die wapens zou hij met behulp van materieel van zijn houtkapbedrijven OTC en RTC het land hebben binnengehaald en overgedragen aan de toenmalig president Charles Taylor. Met die wapens pleegden het regeringsleger en pro-Taylor-milities volgens justitie geweldsmisdrijven tegen burgers.

Kouwenhoven en Taylor waren twee handen op één buik, meent justitie. Hun belangen waren volgens de aanklagers zeer met elkaar verbonden: de president zag zijn macht bedreigd door rebellen, de zakenman wilde niet dat de uitgestrekte bosgebieden – waar door zijn bedrijven hout werd gekapt en waaraan hij geld verdiende – in vijandelijke handen vielen.

Hij zou de milities niet alleen van geld hebben voorzien, maar ze ook zelf hebben aangestuurd. Volgens diverse mensenrechtenorganisaties gebruikten de regeringstroepen van Taylor verkrachting als oorlogswapen, om angst onder de bevolking te zaaien. Het feit dat de zakenman zowel financieel als op andere manieren mensen steunde van wie bekend was dat ze mensenrechten op grove wijze schonden, maakt hem schuldig, vindt het OM. „Net zo schuldig als wanneer hij zelf de trekker zou hebben overgehaald.”

Kouwenhoven ontkent alles. Dat politie en justitie zoveel getuigen tegen hem hebben gevonden, verbaast hem niet. Zij hebben volgens hem ’geworven’ onder de toenmalige rebellen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden