OM eist twee jaar cel tegen Jos van Rey

Oud-wethouder zou Roermond voor 6 miljoen hebben benadeeld

Jos van Rey verdient volgens het OM twee jaar cel voor corruptie, belastingontduiking en verkiezingsfraude. Bovendien zou de voormalig wethouder van Roermond en VVD-senator drie jaar geen publiek ambt mogen uitoefenen. Tegen de man die hem zou hebben omgekocht, zijn vriend projectontwikkelaar Piet van Pol, eiste justitie gisteren voor de rechtbank van Rotterdam eveneens twee jaar cel. Tilman Schreurs, een tweede VVD-wethouder die zou zijn gefêteerd, komt er wat het OM betreft met een werkstraf vanaf. Ook hij zou drie jaar geen publiek ambt mogen bekleden.

De corruptie van de drie heeft de gemeente Roermond zeker 5 tot 7 miljoen euro gekost, zo becijferde het Openbaar Ministerie. Dat is geld dat de stad te veel zou hebben betaald voor bouwprojecten van Van Pol. "Miljoenen zijn in de zakken van Van Pol gevloeid, terwijl dat geld had moeten worden besteed aan de burgers van Roermond", stelde Anja Janssen, een van de drie officieren van justitie. "Van Rey en Schreurs dienden naast de stad Roermond een andere broodheer. Het lijkt alsof de verdachten zijn meegesleurd door hun eigen succes, en onderweg hun moreel kompas zijn kwijtgeraakt."

Van Rey liet tijdens het verhaal van het OM zijn verontwaardiging meermaals hardop horen. Twee keer liep hij kwaad weg.

Het OM zette de ex-VVD'er neer als politicus die in het openbaar zijn mond vol heeft van integriteit, maar achter de schermen gewoon zijn gang ging. Daarbij wist hij volgens justitie dondersgoed dat hij fout zat.

Uit afgetapte telefoongesprekken blijkt volgens het OM bijvoorbeeld dat Van Rey bewust belde met de mobiele telefoon die hij als senator via de Eerste Kamer had, in plaats van met zijn normale telefoon. "Dat is veiliger", zegt Van Rey in een van de afgeluisterde gesprekken. "Hij bedoelt volgens het OM: 'Die wordt vast niet afgetapt'", stelt Janssen.

Het OM beschouwt alle verdenkingen als bewezen: Van Rey lekte uit de benoemingsprocedure voor een nieuwe burgemeester aan twee kandidaten, hij vroeg en accepteerde giften van Piet van Pol en twee andere ondernemers en hij ronselde stempassen bij verkiezingen. Ook gebruikte hij volgens justitie een bedrijf, formeel op naam van zijn kinderen, om zich te laten betalen en zo belasting te ontduiken.

Piet van Pol gaf, volgens het OM, 91.000 euro aan Van Rey: het grootste deel in de vorm van vliegtickets, reisjes met privéjets en overnachtingen in luxehotels. Ruim 17.000 euro gaf hij als donatie aan het bedrijf van Van Reys kinderen, voor de VVD-verkiezingscampagne.

De officieren lieten in een powerpointpresentatie het verband tussen de giften en gunsten zien. Als het er voor Van Pol om spande, bij belangrijke beslissingen over zijn bouwprojecten door de gemeente, nam ook het aantal betaalde reisjes toe. In 2008 gingen Van Pol en Van Rey tien keer samen op vakantie. In Villa Palace, het huis van Van Pol in Saint-Tropez, werd volgens justitie over zaken gesproken. Soms nam het college van Roermond daags na Van Reys terugkeer uit Saint-Tropez een voor Van Pol gunstige beslissing, zo schetste het OM.

In de rechtszaal getuigden de verdachten van een 'compleet gebrek aan inzicht' in hun fouten, zei officier Bettina Schnier. "Vooral bij Van Rey is dat stuitend. Hij bepaalt zelf wel of de wet op hem van toepassing is."

Dat Van Rey en Schreurs de uitjes met Van Pol meestal vooraf meldden in het college, maakt voor justitie niet uit. Officier Esther Sachs: "Bij omkoping bestaat niet zoiets als 'buutvrij'."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden