OM eist tot 16 jaar cel in Endstra-zaak

Ali N., Özgür C. en Pasja G. doodden vastgoedhandelaar om geldelijk gewin

Het Openbaar Ministerie houdt de twee Alkmaars-Turkse neven Ali N. (31) en Özgür C. (35) en hun Turkse vriend Pasja G. (41) verantwoordelijk voor de dood van Willem Endstra.

Voor de moord op de man die ooit de 'bankier van de onderwereld' werd genoemd, hoorden de neven gisteren 14 jaar cel eisen. De strafeis voor G., die een leidende rol speelde, is 16 jaar.

Het drietal heeft op de dag van de moord op de Amsterdamse Apollolaan, 17 mei 2004, en in de maanden daarvoor nauw samengewerkt met de Rus Nakim Abassov. De laatste is volgens het OM de man die de dodelijke schoten op Endstra heeft gelost. Hij is echter in 2012 overleden aan een hersenbloeding.

De moord op klaarlichte dag betekende een schok voor de samenleving, zo vindt het OM. Het werd pijnlijk duidelijk dat de scheiding tussen de bovenwereld en de onderwereld was doorbroken.

In het dossier Endstra dat deze maanden dient voor de rechtbank Amsterdam, moet ook Willem Holleeder zich verantwoorden. Hij is volgens het OM de opdrachtgever voor de moord. Endstra moest dood omdat hij op zijn beurt een aanslag op Holleeder zou beramen. Holleeder krijgt later zijn eigen proces.

Geldelijk gewin en niets anders, was voor de drie het motief. Zij kenden Endstra in het geheel niet. De aanslag, waarbij ook zakenrelatie David Denneboom gewond raakte, was een professionele operatie. Van enig berouw is geen sprake, van enige hulp bij het onderzoek ook niet. Dat er tussen de moord en de berechting elf jaar zit, is volgens het OM geen reden voor strafvermindering.

De beide neven hebben tijdens het proces nauwelijks gesproken, Ziya (Pasja) G., kwam tijdens het proces niet opdagen. Hij is in Turkije en tot op heden voortvluchtig. De neven hebben wel al meer dan een jaar vast gezeten, maar het OM slaagde er niet in voldoende bewijs te verzamelen.

Dat lijkt nu wel het geval. Het OM steunt vooral op verklaringen van ex-vriendinnen en ex-vrouwen van de neven. Die konden vooral verklaren over het gedrag van de neven op de dag van de moord, maar ook in de maanden en jaren daarna. Daarnaast zijn er taps van telefoongesprekken van familieleden die, zij het in bedekte termen, spreken over de moord. En dan zijn er ook nog de zeer belastende verklaringen van Hidir K. Deze beschermde getuige komt uit het milieu van Ali en Özgür. Het OM heeft ook sporen als bewijs. zo is er de vingerafdruk van Özgür op een parkeerkaartje dat is gevonden in een bij de moord gebruikte auto. De komende zttingsdagen krijgt de verdediging haar kans.

De uitspraak is gepland op 18 januari.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden