OM eist tien jaar celstraf tegen moeder van Sharleyne

Hélène J., de 38-jarige moeder van Sharleyne, in de rechtbank van Assen naast haar advocaat Paul van Jaarsveld.Beeld ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) eist tien jaar cel tegen Hélène J. Voor het OM staat vast dat de 38-jarige vrouw haar achtjarige dochter Sharleyne heeft gewurgd en het meisje vervolgens van tien hoog naar beneden heeft gegooid.

De ex van J., Victor Remouchamps, heeft volgens het OM recht op 30.000 euro 'shockschade'. Hij had een ton geëist. Het OM acht niet bewezen dat er sprake was van voorbedachten rade, en dus van moord - het kwalificeert de vermeende daden van de vrouw daarom als doodslag.

Sharleyne overleed in de nacht van 7 op 8 juni 2015. Ze viel over de reling van de flat in Hoogeveen waar ze woonde met haar moeder. Haar moeder werd toen al aangehouden, maar werd na een paar dagen vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs.

Dat de zaak nu tóch voorkwam, is de verdienste van Sharleynes (niet-biologische) vader Victor Remouchamps. Hij dwong via een artikel 12-procedure af dat het OM zijn ex toch moest vervolgen. Er kwamen nieuwe onderzoeken, een contra-expert hield de verwondingen van het meisje nog eens tegen het licht en een nieuwe getuige werd gehoord. Hélène kreeg een peilbaken op haar auto, werd gevolgd door rechercheurs en ze werd afgeluisterd. In oktober vorig jaar werd ze opnieuw aangehouden. Dit keer mocht ze niet weer naar huis.

'Alles werd zwart'

Tijdens de eerste regiezitting, in januari van dit jaar, werd duidelijk waarom. Sharleynes verwondingen wijzen er volgens deskundigen op dat het meisje gewurgd is voor ze viel. Ook bleek dat ze de knuffel, die bij haar lichaam lag, niet in haar hand kan hebben gehad tijdens de val. Dit weerspreekt een eerdere lezing van haar moeder: dat het meisje tijdens het slaapwandelen over de reling klom. Verder verklaarde een bovenbuurman dat hij Sharleyne en haar moeder had horen praten - wat dus betekent dat de moeder wakker was - waarna hij 'een doffe boem' hoorde.

Sharleynes moeder heeft zelf over die nacht verklaard dat ze sliep, wakker werd omdat het tochtte en vervolgens ontdekte dat haar dochter weg was. Daarna werd alles zwart, zegt ze.

Drank en sigaretten

Getuigen, die naar het lichaam van het meisje renden, zagen J. over de galerij lopen en verklaarden dat het leek of ze schrok toen ze merkte dat ze was gezien. Vervolgens liep de moeder op de tweede verdieping een woning binnen. Dertien minuten na de val kwam ze beneden en liep rechtstreeks naar haar auto. De inmiddels aanwezige agenten vertelde ze dat ze sigaretten wilde pakken. Ze had twee blikjes bier in haar broekband en een flinke hoeveelheid drank achter de kiezen.

De ouders van Sharleyne leefden al jaren in onmin. Het gezin was bekend bij verschillende instanties. Donderdag, op de tweede van de in totaal vier dagen durende zitting, werd bekend dat Victor Remouchamps een schadevergoeding van een ton eiste. 

De rechtbank doet op maandag 9 juli uitspraak. 

Lees ook: 'Sharleyne was niet miezerig, maar een levenslustig kind'

In 2016 interviewden Trouw-verslaggevers Maaike Bezemer en Antal Crielaard Hélène J. in haar woning in Hoogeveen. Toe zei ze dat ze, ondanks al haar beperkingen, best een goede moeder is geweest. Ja. Ze dronk, en soms best veel. Ja. Er waren meerdere mannen in haar leven na de scheiding van Victor, begin 2012. Ja. Er waren met sommigen van hen heftige ruzies. En ja, het uit elkaar gevallen gezin was al jaren in beeld bij liefst acht bezorgde instanties, waaronder Centrum voor Jeugd en Gezin, de school, politie en Verslavingszorg. Maar een slechte moeder? Dat niet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden