OM eist taakstraf tegen Offermanns

'Van Rey hielp hem bij sollicitatie'

VAN ONZE CORRESPONDENT

Ricardo Offermanns zat 'bij Van Rey in de zak'. Jos van Rey hielp Offermanns bij zijn sollicitatie als burgemeester in Roermond, en in ruil daarvoor zou Offermanns Van Rey eerder hebben gesteund als kandidaat-gedeputeerde in Limburg. Dat stelde officier van justitie Anja Janssen gisteren.

Van Rey werd geen gedeputeerde, maar bleef in Roermond. Daar zou hij als wethouder een voorkeurspositie hebben gekregen als Offermanns burgemeester was geworden, denkt het Openbaar Ministerie. Omdat het Landelijk Parket het onderzoek deed, diende de zaak bij de rechtbank Rotterdam.

De officier eiste een werkstraf van 120 uur tegen de oud-burgemeester van Meerssen. Volgens het OM staat het aanhoren van de vertrouwelijke informatie die Van Rey hem gaf gelijk aan het aannemen van een gift, en dus aan ambtelijke corruptie. "Roermond had bijna een burgemeester gehad die niet vrij en onbeïnvloed kon staan tegenover degene die hem aan die post geholpen had", zei Janssen. "Offermanns was een marionet geworden."

Volgens Offermanns is het overal 'usance' dat partijgenoten elkaar helpen bij een sollicitatie. Van Rey, zat echter als adviseur in de vertrouwenscommissie die de procedure leidde, en had een geheimhoudingsplicht. "Ik dacht dat die geheimhouding alleen ging over de namen van kandidaten", zegt Offermanns. "Ik heb niets gehad aan de tips van Van Rey."

Van Rey en Offermanns belden regelmatig. Janssen sprak van een 'doorlopend, goed geregisseerd proces'. "Offermanns zegde een eerste afspraak af, waardoor hij als laatste kandidaat een sollicitatiegesprek had. Van Rey kon hem zo alle vragen voorleggen inclusief de gewenste antwoorden, omdat hij inmiddels wist hoe de leden van de commissie zouden reageren."

Volgens zijn advocaat Marijn Zuketto heeft Offermanns helemaal geen tegenprestatie geleverd: het was de Limburgse VVD-fractie die Van Rey voordroeg als gedeputeerde. Hij vindt het vreemd dat het OM Offermanns iets verwijt, omdat hij geen actieve rol had in het uit de school klappen van Van Rey.

Van Rey - Offermanns
24 september 2012, 00.05 uur.

Van Rey: "Hee Ricardo, ben je thuis? Nou, het gaat dus heel veel over veiligheid. De andere kandidaten komen ook uit de politie-sector. De voorgelegde case gaat over een groot evenement. De politie zegt: 'we hebben daar geen capaciteit voor'. Hoe zou je dat dan aanpakken. Nou, dat moet je dus afgelasten."

(...)

"Dan integriteit. Een raadslid heeft een stukje grond. Je hoort dat vlak voor een vergadering waarin een wijziging van het bestemmingsplan wordt besproken. Wat doe je dan? Belangrijk is dat je het onderwerp van de agenda haalt. Je laat onderzoek doen - je wilt het naadje van de kous weten. Dan zegt Breugelmans (lid van de vertrouwenscommissie, red.): 'Nou heeft de wethouder daar ook grond liggen.' Dan moet je het vertrouwen in zo'n wethouder opzeggen, zeggen: 'Dit kan dus niet.'"

(...)

Offermanns: "Dan weet ik even voldoende, Jos."

Van Rey: "Ik ga ervan uit dat het goed gaat."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden