OM eist straf tegen kapitein voor aanvaring op Noordzee

null Beeld De Maritieme Politie
Beeld De Maritieme Politie

Kapitein Remiguisz J. (55) en zijn eerste stuurman Pawel P. (35) moeten als het aan het Openbaar Ministerie ligt een boete betalen van 4100 euro. En de twee Poolse zeelieden mogen zes maanden hun functie niet meer uitoefenen.

Han Koch

De kapitein en eerste stuurman van de Portugese chemicaliëntanker Elsa Essberger zouden zich op oudejaarsavond 2017 schuldig hebben gemaakt aan varen op een plek waar dat verboden was. Het 100 meter lange tankschip voer op die avond met een snelheid van 12 knopen tegen het onbemande boorplatform Halfweg. Volgens het OM had de bemanning van het schip die avond veel mazzel. De aanvaring met het boorplatform had tot grote schade kunnen leiden voor mens en milieu.

Op de Noordzee geldt dat het verboden is te varen in een veiligheidszone van 500 meter rond een boorplatform. Daar liggen pijpen en kabels, bij een aanvaring kan de schade heel groot zijn. Die wordt nu geraamd op 20 miljoen euro.

Op oudejaarsavond stond alleen de stuurman op de brug. De matroos die hem diende te vergezellen had toestemming gekregen de brug te verlaten voor het bellen van zijn familie op de Filippijnen. Op het moment van de aanvaring stonden de geluidssignalen van de alarmen niet aan waardoor de stuurman niet bijtijds de koers verlegde. De kapitein wordt nadrukkelijk verweten dat hij zich er niet van heeft vergewist dat er voldoende uitkijk stond op de brug en dat de alarminstallaties aan stonden.

De economische politierechter vindt de strafzaak dermate ingewikkeld dat niet direct maar pas over veertien dagen een uitspraak wordt gedaan.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden