OM eist opnieuw 8 jaar cel tegen moordenaar Els Borst

Rechtbanktekening van Bart van U. uit 2015. Beeld ANP / Aloys Oosterwijk
Rechtbanktekening van Bart van U. uit 2015.Beeld ANP / Aloys Oosterwijk

Is Bart van U. wel of niet toerekeningsvatbaar? Het Openbaar Ministerie (OM) eist ook in hoger beroep acht jaar cel en tbs tegen de verwarde man die D66-politica Els Borst en zijn zus met tientallen messteken om het leven bracht.


In een eerdere rechtszaak kreeg Bart van U. alleen tbs met dwangverpleging opgelegd. Volgens rechters in Rotterdam is de 40-jarige man, die last heeft van psychoses en wanen, niet toerekeningsvatbaar door zijn geestelijke stoornis. 

Het OM vindt dat hij wel degelijk voor een deel verantwoordelijk is voor de moorden en gaat daarom in hoger beroep. Volgens het OM was Els Borst geen willekeurig slachtoffer, maar heeft Van U. haar om het leven gebracht vanwege haar euthanasiewet.

'Goddelijke opdracht'

De orthodox-christelijke Van U. is groot tegenstander van euthanasie. Vorige week zei hij tijdens een zitting dat hij op zijn zevende jaar een ‘goddelijke opdracht’ had gekregen om de persoon te doden die verantwoordelijk was voor het euthanasiebeleid in Nederland. “Jezus Christus en de duivel kwamen naar mij toe en zeiden dat ik degene moest doden die verantwoordelijk is voor euthanasie.”

Zijn zus Loïs, met wie hij samenwoonde, moest dood omdat ze hem zou pesten. “Ze had eierkoeken gekocht terwijl ze wist dat ik daar niet van hou. De pesterijen moesten ophouden.” Hij stak beide vrouwen tientallen keren met een mes.

Hij heeft spijt van zijn daden, zegt hij. "Het mag niet, het doet pijn, bij veel mensen." Hij kan zich 'een beetje' voorstellen dat mensen bang voor hem zijn, al is daar volgens hem geen reden voor.

Sinds december 2015 staat Van U. onder cameratoezicht, omdat de vrees voor een zelfmoordpoging bestaat door zijn labiele en onvoorspelbare gedrag. Van U. tekende onlangs beroep aan tegen de verlenging van het toezicht, maar volgens de beroepscommissie blijft het nodig. Omdat het niet kan worden teruggedraaid, krijgt Van U. wel een tegemoetkoming van 170 euro.  

Schizofrenie

Van U. lijdt aan chronische paranoïde en schizofrenie en is sterk verminderd toerekeningsvatbaar, zeggen gedragsdeskundigen. Toch valt niet uit te sluiten dat hij na een eventuele gevangenisstraf en behandeling in een tbs-kliniek weer terug kan keren naar de maatschappij, zei emeritus hoogleraar forensische psychiatrie Hjalmar van Marle vorig jaar in Trouw. 

"Technisch als we zijn, zeggen wij psychiaters: de man heeft wanen, hallucinaties en hij vertoont chronisch gedesorganiseerd gedrag. Dat laatste wil zeggen dat zijn voelen, denken, willen en handelen los van elkaar staan. In gewone taal zeg je: die man is in de war. Daar hebben we antipsychotische medicijnen en behandelprogramma's voor."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden