OM eist levenslang tegen Ethiopische Nederlander om oorlogsmisdaden in Ethiopië

Rechtbanktekening van Eshetu A.  Beeld ANP
Rechtbanktekening van Eshetu A.Beeld ANP

Het Openbaar Ministerie heeft voor de rechtbank in Den Haag een levenslange gevangenisstraf geëist tegen een 63-jarige Ethiopische Nederlander vanwege oorlogsmisdaden eind jaren zeventig.

Seada Nourhussen

Het OM houdt Eshetu A. uit Amstelveen verantwoordelijk voor het destijds opsluiten, martelen en vermoorden van tientallen tot honderden mensen in Ethiopië.

Verdachte A. ontkent de aantijgingen, maar erkende wel dat hij in de noordwestelijke provincie Gojjam de militair gezant was van het zogenoemde Derg-regime. De leider van deze communistische, militaire junta, Mengistu Haile Mariam, voerde van 1974 tot 1991 een schrikbewind in Ethiopië. De meest gewelddadige periode was die van de ‘Rode Terreur’ (1977-’78), die gepaard ging met arrestaties, martelingen en moorden door de overheid. 500.000-750.000 mensen zouden zijn gedood.

Volgens het OM komt de zaak tegen A. neer op “een aaneenrijging van verschrikkingen, die doelbewust zijn toegebracht in het kader van een terreurcampagne”.

A. kwam in 1990 als asielzoeker naar Nederland en heeft de Nederlandse nationaliteit. Lang kon hij hij hier ongestoord wonen, tot hij in 2006 in Ethiopië bij verstek werd veroordeeld tot de doodstraf. Omdat het Ethiopische vonnis in Nederland niet uitgevoerd kan worden, hebben het Team Internationale Misdrijven van de politie en het landelijk parket¬ van het OM de zaak voor de Haagse rechter gebracht.

De rechtbank hervat het proces maandag met het pleidooi van de advocaten van de verdachte. De uitspraak van de rechtbank wordt tegen het einde van het jaar verwacht.

Lees ook: Mengistu's luitenant komt vandaag voor Haagse rechter

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden