OM eist levenslang in zaak-gezinsdrama Zoetermeer

(Novum) - De 35-jarige Richard H., die heeft bekend zijn vrouw en twee dochtertjes te hebben gedood, heeft vrijdag in hoger beroep levenslange gevangenisstraf tegen zich horen eisen. De rechtbank veroordeelde H. in maart vorig jaar al tot levenslang. H. ging tegen dat vonnis bij het Haagse gerechtshof in hoger beroep.

De Poolse minnares van H. kwam in april 2005 naar zijn huis in Zoetermeer. Om te voorkomen dat zij zou worden geconfronteerd met zijn vrouw Claudia en omdat hij verder wilde met haar besloot hij zijn vrouw te doden. Ook bracht hij zijn kinderen om, naar eigen zeggen omdat hij vond dat zij bij hun moeder moesten zijn.

H. was al enkele keren naar Polen gegaan om zijn vriendin Joanna te bezoeken. In mei 2004 was zij naar Nederland gekomen waar ze het weekeinde met hem doorbracht in een bungalowpark. H. had haar verteld dat zijn gezin al lange tijd werd vermist. Toen de Poolse zijn huis wilde zien, wurgde hij zijn 31-jarige vrouw en zijn dochtertjes van 3 en 5 jaar terwijl ze lagen te slapen. Met de lichamen reed hij naar de Brabantse gemeente Alphen-Chaam, waar hij ze in het bos begroef. H. gaf hen vervolgens als vermist op.

De moeder van Claudia maakte tijdens de zitting gebruik van de mogelijkheid te spreken en zei dat zij niet begrijpt dat 'zo'n vertrouwd iemand op zo'n beestachtige manier ons eigen vlees en bloed ' heeft vermoord 'en als grofvuil gedumpt'. Ze kende H. al veertien jaar en het contact zou altijd goed zijn geweest. Zij stelde dat het vonnis van haar dochter en kleinkinderen onherroepelijk is en dat het leven van haar en haar gezin is verwoest. "Wij kunnen hiertegen niet in beroep." H. zat tijdens de hele verklaring schokschouderend te huilen.

Het Openbaar Ministerie (OM) beschuldigt H. ervan zijn vrouw en kinderen opzettelijk en met voorbedachten rade van het leven te hebben beroofd. De verdediging bestrijdt dat. Het OM stelt dat H. zijn vrouw op brute en volstrekt zinloze wijze het leven heeft ontnomen en dat hij de nabestaanden 'onbeschrijflijk en onherstelbaar leed' heeft toegebracht. Ook houdt het OM in zijn strafeis rekening met de schok die de moorden in de samenleving teweegbracht en met het motief van en zijn handelen na zijn daden. H. is druk geweest een alibi te verzinnen, sporen uit te wissen en te bewijzen dat zij echt werden vermist. Het OM vindt verder dat H. nadat hij aangifte had gedaan van vermissing het slachtoffer uithing en 'tranen produceerde die later konden worden aangeduid als het theater van het zelfbeklag'.

Zijn advocaten erkennen de ernst van het misdrijf, maar vinden levenslang een ongepaste straf. In hun pleidooi stelden ze dat deze straf hun cliënt geen toekomstperspectief biedt. Hij zou nooit eerder met justitie in aanraking zijn geweest en het risico op recidive is volgens deskundigen laag. Ook menen zij dat de deskundigen het niet eens zijn over de toerekeningsvatbaarheid van H., waardoor een levenslange celstraf misschien de verkeerde is. Volgens hen staat niet vast dat H. onbehandelbaar is en staat hij open voor therapie.

De rechtbank heeft volgens de advocaten geen levenslang willen opleggen, maar vond twintig jaar tekort. Daarom zou zij toch voor levenslang hebben gekozen, omdat er geen andere optie bestond. Ook zou de rechter rekening hebben gehouden met de mogelijkheid van gratie, maar dat komt volgens hen in Nederland niet meer voor.

De verdediging wil daarom dat H. een straf krijgt die tussen de twintig en dertig jaar ligt, eventueel met tbs. Het is in Nederland pas sinds 1 februari vorig jaar mogelijk iemand een gevangenisstraf tot dertig jaar op te leggen. Voor die tijd was twintig jaar de langst mogelijke tijdelijke celstraf. H. pleegde de moorden vóór de wetswijziging, maar de raadsvrouwen stellen dat er voldoende juridische aanknopingspunten zijn om H. een gevangenisstraf tussen de twintig en dertig jaar op te leggen, eventueel in combinatie met tbs.

H. had vrijdag aan het eind van de zitting het laatste woord. Hij betuigde opnieuw meermalen spijt en zei te willen dat het nooit was gebeurd. "Ik zal mijn straf ondergaan, dat heb ik verdiend", zei hij. Hij voegde eraan toe dat ook hij de pijn van het gemis met zich mee moet dragen.

Het gerechtshof in Den Haag doet vrijdag 13 april uitspraak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden