Rechtszaak

OM eist levenslang in zaak-Baflo

Het Openbaar Ministerie (OM) in Groningen wil Alasam S., die verdacht wordt van tweevoudige moord in het Groningse dorp Baflo op 13 april 2011 en tweevoudige poging tot moord, voor de rest van diens leven achter de tralies hebben. S. maakte die dag 'op een zeer gewelddadige manier en op brute wijze' een einde aan twee levens en verwoestte daarmee ook dat van tal van anderen, betoogde de officier van justitie maandag voor de rechtbank in Groningen.

Het OM gelooft er niets van dat S. die fatale avond, die het Groningse dorp veranderde in het Wilde Westen, psychotisch was of door het gebruik van een antidepressivum niet wist wat hij deed. 'Hij was volledig toerekeningsvatbaar,' zei de officier van justitie.
S., een 27-jarige man uit het Afrikaanse Benin die vergeefs had geprobeerd een verblijfsvergunning in Nederland te krijgen, zag relaties met vrouwen als 'een instrument' om hier te blijven, aldus de officier. Hij noemde S. 'berekenend en leugenachtig', ook naar zijn vriendin Renske die hij op 13 april 2011 met een zware brandblusser de hersenen insloeg.

Toen hij na zijn daad terug naar de stad Groningen wilde, liep hij bij het treinstation van Baflo politieagent Dick Haveman tegen het lijf, die inmiddels op zoek was naar de verdachte. Getuigen hebben gezien hoe Haveman 50 meter achteruit is gelopen, opgedreven door S., en uiteindelijk zijn dienstwapen trok. Dat schopte S. uit diens handen, kreeg het te pakken en loste direct drie schoten.

Haveman werd twee keer getroffen, één keer in de mond en één keer in de borst. Hij stierf ter plekke. Het OM liet ook een geluidsfragment horen met de laatste woorden die Haveman tegen de meldkamer van de politie zei, vlak voordat hij met S. werd geconfronteerd. 'Ja, okay. Dan kijk ik nog even rond. Ik ga rijden', was in de rechtszaal, waar ook de familie van de dode politieagent zat, te horen.

S. vuurde daarna nog enkele kogels af op twee inwoners van Baflo die waren opgeschrikt door het geschiet. Een van hen kon op het nippertje wegduiken, de ander werd in zijn been geraakt. Een tweede kogel miste hem net. 'Anders waren er nog meer dodelijke slachtoffers geweest', zei de officier van justitie.

S. kon pas worden ingerekend na een vuurgevecht met de politie, die 30 kogels op hem afvuurde. Hij werd vijf keer geraakt, maar slaagde er ook toen in om zich te verzetten tegen zijn aanhouding. Juist dat kogels en pepperspray S. niets leken te doen, geeft aan dat hij in een volledige psychose verkeerde, betoogde advocaat Mathieu van Linde. 'Hij kan niet bevatten wat hij heeft gedaan.' Volgens de raadsman moet S. volledig ontoerekeningsvatbaar worden verklaard.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden