OM eist jaar voorwaardelijk tegen Jomanda

amsterdam – - Jomanda moet alsnog worden veroordeeld voor de dood van actrice Sylvia Millecam in 2001, vindt het Openbaar Ministerie. Het eist in hoger beroep een jaar voorwaardelijke gevangenisstraf voor het medium.

Tegen twee artsen die Millecam met alternatieve therapieën behandelden, wordt respectievelijke acht en vier maanden geëist.

De stafeis voor Jomanda is hoger, omdat zij veel langer bemoeienis had met de aan borstkanker gestorven Millecam, aldus advocaat-generaal A. Kengen. De eisen komen overeen met wat eerder bij de rechtbank is geëist. De rechter besloot toen tot vrijspraak, mede omdat Millecam ’steeds in staat was zichzelf hulp te verschaffen’. Ze had kunnen kiezen voor een reguliere arts.

Onjuist en onbegrijpelijk, betoogde Kengen gisteren. Zij schetste, aan de hand van talloze getuigenverklaringen, het beeld van een hulpeloze vrouw die onvoorwaardelijk geloofde wat Jomanda orakelde. Dus toen het medium meldde dat het knobbeltje in Millecams borst geen kanker was maar een ontsteking veroorzaakt door een borstimplantaat, was Millecam opgelucht.

Jomanda bevestigde haar ’diagnose’ voortdurend, onder meer tijdens groepshealings. Ze deelde Millecam dan in bij patiënten met ’bacteriële infecties’. Daarnaast ontried ze Millecam in zich te laten snijden – wat een reguliere kankerbehandeling onmogelijk maakte – en verwees ze de actrice naar alternatieve artsen. Zo bleef Millecam in een alternatief circuit, wat haar uiteindelijk fataal werd, aldus het OM.

Ook de alternatieve artsen, Jos K. en Erik B., hielden het op een infectie, blijkt uit de talloze door Kengen aangehaalde getuigenverslagen. Ze onderwierpen Millecam aan een keur van alternatieve therapieën variërend van elektromagnetisme, vegatherapie, homeopathische middelen, vitaminen, mineralen, zelfgebrouwen medicijnen en modder. De artsen vertelden de actrice niet dat wetenschappelijk bewijs voor het succes van die aanpak ontbrak, aldus het OM. Pas toen het woekerende gezwel en de pijn te groot werden, stuurde Erik B. Millecam door naar een reguliere arts. Voor behandeling was het toen te laat en ook toen hield B. het nog op een infectie.

Millecam, die bij een goede reguliere behandeling vrijwel zeker genezen had kunnen worden, stierf een zeer pijnlijke dood, aldus het OM.

Beide behandelaars staan nog steeds achter hun aanpak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden