OM eist geen straf voor waxinelichtgooier

ANP Beeld
ANP

DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag ontslag van rechtsvervolging gevraagd voor de man die op Prinsjesdag een glazen waxinelichthouder tegen de Gouden Koets gooide. Officier van Justitie N. Vogelenzang zei tijdens de behandeling van de zaak voor de rechtbank in Den Haag dat de man, Erwin L., volledig ontoerekeningsvatbaar moet worden verklaard.

Daarmee volgt ze het advies van de psychiater en de psycholoog. De psychiater vroeg de rechtbank de man een jaar te laten opnemen in een psychiatrisch ziekenhuis.

De nu 30-jarige Erwin L. gooide op 21 september tijdens de rijtoer door de Haagse binnenstad een waxinelichthouder van 625 gram naar de Gouden Koets. Het OM beschuldigde hem ervan dat hij de koningin, haar troonopvolger en diens echtgenote heeft beledigd, de Gouden Koets heeft vernield en de intentie heeft gehad de koninklijke familie zwaar te mishandelen.

Waanstoornis

Een deskundige van het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP) stelde dat L. lijdt aan een waanstoornis. Volgens de psychiater zou hij ''volledig ontoerekeningsvatbaar'' moeten worden verklaard.

De arts stelde dat de verdachte het verschil tussen waan en realiteit niet goed kan onderscheiden. Hij acht het gevaar van recidive van L. ''zeer groot'' en raadt opname in een psychiatrisch ziekenhuis of een tbs-kliniek aan. Volgens hem is de verdachte ''een sissende vulkaan'' met een belevingswereld waarin ''het huis van Oranje een zeer belangrijke rol speelt.'' (ANP)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden