OM eist een boete tegen GGZ Eindhoven voor de dood van een patiënt

Een ggz-instelling in Den Haag (deze instelling is niet betrokken bij de strafzaak). Beeld Hollandse Hoogte / Marcel van den Bergh

Het Openbaar Ministerie eist een voorwaardelijke boete van 25.000 euro tegen GGZ Eindhoven (GGZe) voor dood door schuld. De vrouw, die leed aan een schizofrene stoornis, overleed in 2013 binnen de instelling, alleen op haar kamer. 

De oorzaak van overlijden was een ontsteking aan de hartspier, een bijwerking van haar nieuwe medicatie. In de maand voor haar overlijden hadden de zorgverleners niet door dat het anti-psychoticum clozapine, dat de vrouw kreeg, verkeerd viel. 

De hulpverleners misten allerlei signalen, stelde de Inspectie voor de Gezondheidszorg eerder al vast. Soms lag de patiënt in haar eigen braaksel, diarree en menstruatiebloed op haar kale matras, zeiden familieleden in hun verklaring. Dat ze ook nog pijn had aan haar hart en kortademig was, werd niet goed opgepikt. De vrouw werd niet gezien door een cardioloog, ondanks aandringen van de familie.   

Zwijggeld

De moeder van de patiënt zei in haar verklaring dat GGZ Eindhoven haar zwijggeld aanbood. De advocaat van de instelling, Boudewijn van Eijck, wilde dit dinsdag niet bevestigen. “Het staat niet in de dossiers en de advocaat van de nabestaanden heeft het ook niet genoemd”, zei hij.  

Het is zeer zeldzaam dat het OM een zorginstelling als rechtspersoon vervolgt. Omdat de verantwoordelijke arts pas drie weken in opleiding was tot psychiater (aios) en haar begeleider op vakantie was, wilde het OM geen individuele personen vervolgen. “Is de aios niet juist de personificatie van het falende systeem?” vroeg officier Geerte Burgers zich af. 

Of de personeelskrapte een oorzaak was van de slechte zorg, daarover zijn het OM en de instelling het niet eens. Volgens de instelling werd in principe voldaan aan de norm, hoewel ze liever een extra zorgverlener had gezien. Volgens het OM heeft de instelling zorgen van medewerkers over werkdruk en krapte onterecht genegeerd.  

Funest voor openheid

GGZe-bestuurder Joep Verbugt zei dat de gehele geestelijke gezondheidszorg met angst naar deze zaak kijkt. Dat het OM GGZe strafrechtelijk vervolgt, ontmoedigt instellingen volgens hem om calamiteiten te melden bij de zorginspectie. Het is funest voor de openheid, vindt hij.  

Officier van justitie Burgers reageerde daarop in haar requisitoir: “Als het de spuigaten uitloopt, wat kunnen we dan nog anders? Als deze casus geen aanleiding geeft om te vervolgen, hoeveel fouten moeten er gemaakt, hoeveel patiënten moeten er overlijden?” Het OM wil met deze zaak een duidelijk signaal afgeven aan de gehele gezondheidszorg, zei Burgers. “Instellingen hebben een grote verantwoordelijkheid jegens hun patiënten en moeten die nemen.” 

De eis is relatief laag en voorwaardelijk, omdat het een non-profitorganisatie betreft en de zaak al zes jaar geleden speelde. Ook wil de officier voorkomen dat een boete ten koste zou gaan van zorg van de instelling voor patiënten. 

Lees ook: 

Overbelaste ggz-instelling vervolgd voor dood van patiënt

Een overbelaste ggz-instelling moet zich voor de rechter verantwoorden voor de dood van een patiënt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden