Om Douglas maakte niemand zich druk

AMSTERDAM - De ene nandrolonzaak is de andere niet. Frank de Boer mag ondanks een positieve test voor Oranje en zijn club Barcelona in actie komen, hangende de uitslag van zijn hoger beroep. Atleet Troy Douglas heeft er op 26 juni een schorsing van twee jaar opzitten. Zijn beroepsprocedure bij de internationale atletiekfederatie (IAAF) moet dan nog plaatsvinden.

Rob Velthuis

Of dit het verschil is tussen een puissant rijke voetballer of een berooid atleet valt niet te bewijzen. Feit is dat de bij Douglas aangetroffen grensoverschrijding (5.8) lager ligt dan de overtreding van De Boer (rond de 8). En dat Douglas vorig jaar werd vrijgesproken, zij het slechts in eigen land door de tuchtcommissie van de atletiekunie.

Douglas laat zich begeleiden door advocaat en dopingdeskundige Emile Vrijman. Bij Frank de Boer is Vrijman 'slechts' lid van het omvangrijke 'A-team', dat met veel bombarie in stelling is gebracht. Douglas zit inmiddels financieel aan de grond, geld om zich in Monaco bij de arbitragecommissie van de IAAF te verdedigen heeft de sprinter niet. De Boers altijd over geld en schadeclaims pratende zaakwaarnemer Cohen wil er nog wel een miljoen of twee tegenaan kwakken.

Het land is in rep en roer nu voor de aanvoerder van het Nederlands elftal het einde van zijn carrière dreigt; over Douglas heeft amper een mens zich drukgemaakt. Pas nu voor De Boer een schorsing dreigt heeft Cohen toegezegd Douglas financieel te willen steunen. Het zou voor de zaak van de voetballer niet slecht zijn als de atleet wordt vrijgesproken. Maar wat is voor Douglas nog vrijspraak?

Het was al een hoge uitzondering dat de IAAF toestond dat Douglas in nationale wedstrijden mocht uitkomen. Zo werd de niet kapot te krijgen 38-jarige in februari Nederlands indoorkampioen op de 60 meter. Vorig jaar kreeg hij zelfs de gelegenheid zich voor de Olympische Spelen te kwalificeren; als hij die had aangegrepen zou de beroepszaak in Sydney zijn afgehandeld.

De atleet is nu meer dan acht maanden verder en de kwestie wordt slechts vooruitgeschoven. Na lang dralen zou het maart zijn. Van maart werd het mei. En nu eindelijk de gevraagde vertaling van de Nederlandse vrijspraak in Monaco ligt, kan de oproep volgen. Vrijman verwacht dat de partijen elkaar in juli treffen. Een redelijke termijn voor rechtsgang is vastgelegd in de Europese wetgeving. In het sporttuchtrecht heeft men er nog nooit van gehoord. ,,Praktisch heeft dit voor Troy geen enkele zin meer.''

Wie eenmaal in deze kafkaiaanse molen zit, zou er paranoide van worden. Vandaar dat Vrijman zich zorgen maakt over een vraag van de IAAF: heeft Douglas vorige maand in Lisse gelopen? Vrijman houdt zich nog even van de domme. Maar het antwoord is natuurlijk 'ja'. Douglas liep er begin mei de incourante 150 en 300 meter, met in zijn Belgische trainingsmaat Wijmeersch internationale tegenstand. Net zoals hij deze maand in Leiden een 200 meter tegen buitenlanders liep.

Vrijman: ,,Je weet het maar nooit met die mannen in Monaco. Hij kan bovenop zijn huidige straf zomaar weer twee jaar worden geschorst.'' Vrijman kan het weten. Begin jaren negentig loodste hij de Duitse Katrin Krabbe met goed gevolg door een dopingzaak. Waarna de tweevoudig wereldkampioene op de sprint wegens 'onsportief gedrag' alsnog door de IAAF uit de sport werd gestoten.

Arie Kauffman, directeur van de atletiekunie, zegt op de hoogte te zijn van de vraag van de IAAF aan Vrijman. Hij heeft hem gelezen in de correspondentie over de arbitragezaak die hij onder ogen kreeg. Vanuit Monaco heeft de vraag de Knau nimmer direct bereikt. ,,Ik kan me niet voorstellen dat het voor Douglas vervelende gevolgen heeft'', aldus Kauffman. ,,Hij heeft toestemming gekregen in nationale wedstrijden te lopen. Lisse en Leiden vallen in die categorie, ook al doen er buitenlanders mee. Maar Hengelo is een IAAF-wedstrijd, daar mag hij niet lopen. We hebben er altijd voor gewaakt dat hij in internationale wedstrijden zou uitkomen.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden