null Beeld
Beeld

CommentaarAmazone

Om de Amazone te redden, moet Europa maximale druk uitoefenen op Bolsonaro

In zijn poging de stagnerende Braziliaanse economie weer vlot te trekken, heeft de populistisch-rechtse president Jair Bolsonaro zonder gêne de kettingzaag gezet in het tropisch regenwoud. De landbouw en mijnbouw moeten, aldus Bolsonaro, alle ruimte krijgen. Dus zullen bomen van het Amazonegebied wijken voor sojaplantages, grazend (rund)vee en mijnen.

Het tempo van ontbossing in Brazilië is zo enorm ­gestegen en de binnenlandse politieke oppositie is krachteloos. Wetenschappers die hun stem verheffen tegen de enorme ontbossing of anderszins opkomen voor het belang van het milieu, kunnen rekenen op ontslag. Duitsland en Noorwegen hebben hun steun ingetrokken aan het Amazonefonds, dat onder Bolsonaro’s voorganger is ingesteld om duurzaam beheer van bossen mogelijk te maken. Maar Bolsonaro geeft geen krimp.

Sterker: hij slaat steeds wilder om zich heen, getuige zijn ongefundeerde beschuldiging dat ngo’s die tegen zijn beleid zijn, de opmerkelijke hoeveelheid bosbranden in de laatste maanden zelf aanstaken. En dat terwijl iedereen weet dat die branden de Braziliaanse regering eigenlijk wel goed uitkomen. Via bosbranden wordt immers grond vrijgemaakt voor bijvoorbeeld boeren.

Link leggen tussen Mercosur en het Klimaatakkoord

Het lijkt op het eerste gezicht een kwestie van tijd voordat Brazilië zich, net als de VS, terugtrekt uit het Klimaatakkoord van Parijs (2015). Juist goed beheer van de Amazone zou echter een grote bijdrage vormen aan het mondiale klimaatbeleid. De bomen daar zijn niet alleen ‘de longen van de aarde’, maar ook een van ’s werelds grootste opslagplaatsen van CO2, het broeikasgas dat de motor is van de opwarming van de aarde. Bomen hebben CO2 nodig om te groeien.

Dat Brazilië zich nog niet uit het Klimaatakkoord heeft teruggetrokken, is misschien een hoopvol teken. Het lijkt erop dat Brazilië de Europese reactie vreest als het deze stap zet. Europa moet het Mercosur-handelsakkoord nog definitief maken. Er ligt een overeenkomst die de Europese markt beter toegankelijk maakt voor Braziliaanse landbouwproducten en de Braziliaanse markt voor bijvoorbeeld Europese auto’s, maar lidstaten en Europarlement moeten nog instemmen.

Zeker omdat het behoud van de Amazone van mondiaal belang is en het belang dus veel verder strekt dan de kortetermijnbelangen van de Braziliaanse president, is het zaak nu geen haast te maken. Er moet, kortom, een duidelijke link worden gelegd tussen Mercosur en het Klimaatakkoord van Parijs. Het heropenen van de onderhandelingen is daarbij een serieuze optie. Europa moet op zijn minst de deur dichthouden voor soja en vlees van de landbouwgronden die nu worden ontgonnen, maar ook veel verdergaande wijzigingen in de afspraken over import kunnen een optie zijn.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden