Om de Akropolis te beschermen stopt Athene voorlopig met bouwen

Toeristen maken foto's bij het Parthenon, de tempel voor Athena Parthenos, die de beschermgodin van de stad Athene was. Beeld Reuters
Toeristen maken foto's bij het Parthenon, de tempel voor Athena Parthenos, die de beschermgodin van de stad Athene was.Beeld Reuters

In Athene mogen voorlopig geen nieuwe hoge complexen gebouwd worden in de wijken direct ten zuiden van de berg Akropolis.

Wie wel eens vanaf de machtige Akropolis over Athene heeft uitgekeken, vroeg zich wellicht af of er aan de bouw van de moderne Griekse hoofdstad enige planning te pas is gekomen. Schots en scheef schieten de gebouwen de lucht in, sommige een stuk verder dan andere.

Het sterk aantrekkende toerisme en de populariteit van de Griekse hoofdstad bij onder anderen Chinezen en Arabieren hebben de afgelopen tijd tot een nieuwe bouwwoede geleid. Maar de Griekse minister van milieu Giorgos Stathakis stelt nu paal en perk. Tot nader order worden geen bouwvergunningen meer verleend voor nieuwe projecten van hoger dan 17,5 meter in twee wijken direct ten zuiden van de Akropolis. Reden: het beroemde Parthenon, een van de belangrijkste heiligdommen ter wereld, dreigt voor buurtbewoners achter betonnen muren te verdwijnen.

Directe aanleiding is het protest dat de buurt heeft aangetekend tegen een nieuw megahotel, tien verdiepingen hoog. Dat is bijna af, een tweede hotel ligt in de planning. “Het is een belediging van de Akropolis”, zegt architecte en stadsplanner Irini Frezadou namens de buurtbewoners. Haar petitie is inmiddels meer dan 25.000 keer ondertekend.

Ook zijn bewoners naar de rechter gestapt. “Het is te groot, te hoog en het past niet binnen het idee van duurzaam toerisme”, licht ze toe. Voor andere, historische wijken die tegen de Akropolis aanliggen gelden al bouwbeperkingen. De buurten Koukaki en Makrigianni zijn van oudsher woonwijken, maar de sterke groei van het toerisme en vooral de komst van platforms als Airbnb hebben het karakter de afgelopen tijd sterk veranderd.

Lees ook:

In de Griekse borst huist een Europese ziel - en een andere

Zijn die Grieken nu Europeaan of niet? Wim Boevink reisde naar ze toe en ontdekte een Byzantijn en een Helleen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden