OM biedt jeugd in Veen 600 euro

Massale arrestaties jaarwisseling onterecht

STIJN TIELEMANS

Van de honderd jongeren die tijdens de ongeregeldheden rond de vorige jaarwisseling in het Brabantse dorp Veen werden opgepakt, krijgen er 88 een bedrag van 200 euro voor iedere nacht die zij onterecht vastzaten.

Dat is het schikkingsvoorstel van het Openbaar Ministerie (OM), waar de rechter zich nog over moet uitspreken. Minstens zestig jongeren gaan ermee akkoord. Gisteravond hield het OM een bijeenkomst in het nabijgelegen Wijk en Aalburg. Daar kwamen ongeveer 65 jongeren op af. Hoofdofficier van justitie Charles van der Voort heeft zijn excuses gemaakt en gaf toe dat er fouten zijn gemaakt.

Het OM maakte duidelijk dat het niet de schuld is van burgemeester Fons Naterop dat zij zijn aangehouden. Naterop ontving begin dit jaar een anonieme brief waarin hem werd opgedragen het rond de jaarwisseling in brand steken van autowrakken weer toe te staan. Al langer stuit het vijftien jaar oude verbod op verzet.

Toen agenten de brandweer in de nacht van 30 op 31 december wilden bijstaan bij het blussen van een autowrak, werden zij bekogeld met flessen en zwaar vuurwerk. De daders vluchtten een café in. Daarop besloot de politie om alle honderd aanwezigen te arresteren. Zeker drie ervan moeten naar de strafrechter, de rest heeft al compensatie gekregen of eist die nu. "We hebben genuanceerd dat er twee redenen waren om die 88 zaken te seponeren: of iemand was volledig onschuldig, of het was niet te bewijzen dat diegene een specifieke fles heeft gegooid", aldus het OM.

Aan de totstandkoming van het schikkingsvoorstel gingen 'wat nattevingerwerk' en 'een beetje koehandel' met het OM vooraf, zegt strafrechtadvocaat Erik Thomas, die inzette op 350 euro. Hij vertegenwoordigt zestig ex-verdachten, die drie dagen ten onrechte vast zaten. 'Gelet op de bijzondere omstandigheden, de impact van de aanhouding en de langdurige onzekerheid erna' besloot het OM te komen met een schikkingsbedrag van 200 euro. Nu is het aan de rechter om te bepalen of dat billijk is. Het standaardbedrag is 105 euro per nacht. Als alle gedupeerden akkoord gaan, kost justitie dat 50.000 euro.

Dat die vergoeding ook toekomt aan raddraaiers die door gebrek aan bewijs vrijuitgaan, is volgens het OM terecht. "Iedereen die niet vervolgd wordt, heeft hier recht op." Die enkeling heeft gewoon 'vette mazzel', vindt Thomas. "Het is niet dat het OM hiermee zegt: duizend maal excuses en ga maar weer rellen. Die ongeregeldheden zijn heel negatief, maar de manier waarop de politie mensen van hun barkruk heeft getrokken en ze in een bus heeft geduwd, is dat ook."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden