OM begint zaken tegen 54 Fransen voor toejuichen aanslagen

Een soldaat bewaakt een Joodse school in Parijs. Beeld reuters
Een soldaat bewaakt een Joodse school in Parijs.Beeld reuters

In Frankrijk zijn strafrechtelijke onderzoeken begonnen tegen 54 personen omdat ze de aanslagen in Parijs verdedigden of verheerlijkten. Behalve de cabaretier Dieudonne gaat het ook om een dronken man die zich verzette tegen zijn arrestatie en de aanslagen toejuichte. Hij kreeg vier jaar celstraf.

Redactie

De zaken zijn pikant omdat miljoenen Fransen in het weekeinde de straat op gingen om de vrijheid van meningsuiting te verdedigen. Zeker drie mensen zitten nog vast, meldden Franse media vandaag. De straffen zijn bepaald niet mals, schrijft Le Monde. In het geval van de man in Noord-Frankrijk die vier jaar cel kreeg, was het verdedigen van terreur een verzwarende factor.

De man veroorzaakte een verkeersongeval en weigerde te blazen. Bovendien was hij al vaker betrapt op dronken rijden. 'Er zouden meer Kouachi's moeten zijn', riep hij tegen de agenten die hem arresteerden.

Twee andere mannen kregen een jaar cel, waarvan respectievelijk acht en negen maanden voorwaardelijk. De mannen hadden op straat de aanslag op Charlie Hebdo toegejuicht. Een van hen zei: 'Ik ben er trots op een moslim te zijn, ik hou niet van Charlie, ze hadden het recht om dat te doen', verwijzend naar de terreurdaad waarbij twaalf mensen omkwamen.

Ongewoon

De arrestaties maken onderdeel uit van een hardere bestrijding van het terrorisme door de regering, inclusief nieuwe antiterrorismemaatregelen. Met de ongewoon snelle berechting wil Parijs een signaal afgeven dat verheerlijking van de aanslagen niet zal worden getolereerd. Het goedpraten van terrorisme is sinds november een delict. De regering maakt echter ook gebruik van de strenge wetten tegen haatzaaien en anti-semitisme om hard en snel op te treden. Volgens premier Valls verkeert het land 'in oorlog' met het terrorisme. Critici vragen zich echter af of de regering-Hollande met deze ferme aanpak geen inbreuk maakt op de vrijheid van meningsuiting, een grondrecht dat het juist zegt te verdedigen.

Een apart probleem zijn de reacties op scholen. Vorige week werd de minuut stilte voor de slachtoffers van de aanslag op Charlie Hebdo op een aantal scholen verstoord. Met name moslimleerlingen zeiden sympathie te hebben voor de aanslagen. Volgens het ministerie van Onderwijs waren er op 70 scholen problemen. Sommige scholen zagen zelfs af van de herdenking, uit angst voor problemen.

Demonstratie op de Place de la Republique in Parijs voor vrije meningsuiting. Beeld afp
Demonstratie op de Place de la Republique in Parijs voor vrije meningsuiting.Beeld afp

Open brief

Komiek Dieudonné M'bala M'bala, die werd opgepakt naar aanleiding van een bericht op Facebook waarin hij zei zich als 'Charlie Coulibaly te voelen', haalde maandag uit naar de regering. Amédy Coulibaly was de man die vorige week in een koosjere supermarkt vier joden doodschoot. In een open brief aan de minister van Justitie beticht Dieudonné de regering ervan met twee maten te meten.

'Elke keer als ik spreek proberen jullie niet te begrijpen wat ik bedoel', schrijft de cabaretier. 'Jullie willen niet naar me luisteren. Jullie zoeken een reden om me te verbieden. Jullie zien mij als Amédy Coulibaly terwijl ik eigenlijk precies hetzelfde ben als Charlie.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden