OM: angst voor 'flitsmarathon' ongegrond

(Novum) - De vrees voor een 'flitsmarathon' door de politie is ongegrond. Dat meldt het Bureau Verkeershandhaving van het Openbaar Ministerie (BVOM) donderdag. De SP vreest dat korpsen zich opmaken voor een inhaalslag nu bekeuringen door de recente politiestakingen niet zijn geïnd.

Jos Steehouder, voorlichter bij het BVOM, benadrukt dat verkeerscontroles als inzet hebben de verkeersveiligheid te verhogen. Het inlopen van een achterstand is volgens hem geen reden om extra controles te gelasten, zegt hij.

Het BVOM heeft afspraken met de verkeersdiensten van de politie over aantallen 'handhavingsuren'. Periodiek wordt bekeken of deze afspraken zijn gehaald, zegt de woordvoerder. Hierbij wordt rekening gehouden met bijzondere omstandigheden die het halen van de aantallen in de weg staan. "Dat kan het slechte weer zijn of wegwerkzaamheden, maar ook stakingen maken daar deel van uit."

De SP wil dat minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) actief voorkomt dat de politie een 'inhaalslag' begint. De partij erkent dat prestatiecontracten waarin staat hoeveel bonnen uitgeschreven moeten worden, niet meer bestaan, 'maar Ter Horst wil wel dat korpsen meer geld binnenhalen uit bekeuringen'. De minister verklaarde woensdag dat het aan de korpsen is om te bekeuren en niet aan haar. De SP neemt daar geen genoegen mee en eist dat de minister ervoor zorgt dat er geen 'wekenlange flitsmarathons en klopjachten op daklozen' komen. "Ze moet met de korpsleidingen afspreken dat agenten niet na hun staking de bevolking moeten bestoken met boetes."

"Geld speelt geen rol", zegt de voorlichter van het BVOM, die in samenwerking met gemeenten en in overleg met de politie controles initieert. "Er zijn geen financiële afspraken met regio's als 'gij zult zoveel geld binnenhalen'." Geconfronteerd met de oproep van de SP zegt de voorlichter: "Ik weet niet waar ze dat vandaan halen." De suggestie dat er in de laatste maanden van elk jaar meer controles zijn dan in de maanden ervoor, komt wellicht door het jaargetijde, stelt het BVOM. Door het vieze en donkere weer zouden meer controles nodig zijn om de verkeersveiligheid te waarborgen.

Een woordvoerder van Ter Horst herhaalt donderdagmiddag de eerdere verklaring van de minister dat de prestatie-afspraken over aantallen boetes zijn geschrapt. Ter Horst zegt dat het aan de korpsbeheerders is of ze de niet geïnde boetes willen inlopen. Een woordvoerder van de Raad van Hoofdcommissarissen benadrukte donderdagmiddag dat de politie niet bepaalt of en wanneer er grote controles plaatsvinden. De politie maakt daarover afspraken met de driehoek, verklaarde de woordvoerder. Binnen de driehoek zitten gemeente, burgemeester en het OM.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden