OM: Agenten wel schuldig aan geweld, maar geen straf in zaak-Henriquez

De nabestaanden van Mitch Henriquez verlaten samen met Advocaat Richard Korver vorige week de rechtbank, uit onvrede over het verloop van de rechtszaak tegen de twee agenten die verantwoordelijk worden gehouden voor de fatale arrestatie.Beeld ANP

Het Openbaar Ministerie wist van tevoren dat hun eis van schuldig zonder straf bij de nabestaanden van Mitch Henriquez als een mokerslag zou aankomen. Al in het begin van hun verhaal in de zaak tegen twee verdachte agenten waarschuwden zij de familieleden gisteren dat alleen ‘strafrechtelijke normen en waarden’ zouden gelden en niet emotionele oordelen.

De twee agenten stonden terecht wegens hun gebruik van geweld bij de aanhouding van de Arubaan Hendriquez in het Haagse Zuiderpark in juni 2015 die vlak daarna zou overlijden. Volgens de aanklagers was het besluit tot aanhouding destijds terecht omdat de man in een druk park verschillende keren riep ‘ik heb een vuurwapen’ en niet reageerde op waarschuwingen dat hij een aanhouding riskeerde.

'Grensoverschrijdend'

Het geweld dat vijf agenten na het begin van die aanhouding gebruikten om de Zich verzettende Henriquez onder controle te krijgen, typeerden de aanklagers als grensoverschrijdend. Vast staat volgens hen dat de agenten de man tegen de grond werkten, hem stokslagen op de benen gaven, bij hem een nekklem aanlegden, vuistslagen op het gezicht gaven en pepperspray in zijn ogen smeerden.

Volgens het OM was al dat geweld niet gerechtvaardigd, omdat Henriquez weliswaar zich tegen arrestatie verzette en wilde voorkomen dat hij werd geboeid, maar hij geen geweld richting de agenten gebruikte. Bovendien waren er op dat moment heel veel agenten aanwezig die assistentie konden verlenen. Een veel betere optie was geweest om Henriquez te laten uitrazen. Door gelijktijdig gebruik van nekklem, pepperspray en vuistslagen hebben zij de situatie laten escaleren en zich onprofessioneel gedragen.

De hamvraag of dit buitensporig geweld direct leidde tot het overlijden van Henriquez, beantwoordde het OM met een ‘nee’. Zij baseerden dit oordeel op verschillende rapporten van pathologen die in de loop der tijd zijn gemaakt. Het vreemde was dat de eerste patholoog wél een verband zag tussen de nekklem en het overlijden. Een door de advocaten van de agenten ingeschakelde patholoog bestreed dit in een later stadium en dus vroeg de rechtbank een half jaar geleden het oordeel van een derde deskundige, die net als de eerste patholoog werkzaam is bij het Nederlands Forensisch Instituut.

Volgens deze deskundige wezen alle symptomen op het zogeheten acuut stress syndroom als doodsoorzaak. Een optelsom van het geweld, het verzet daartegen en alcoholgebruik kunnen leiden tot een hardstilstand. Ook zonder nekklem had Henriquez volgens deskundigen een hartstilstand kunnen krijgen. Het is onmogelijk om een eenduidige oorzaak aan te wijzen. Zonder dat causale verband moesten de twee agenten, zo stelden de openbare aanklagers gisteren, worden vrijgesproken van de ten laste gelegde doodslag en zware mishandeling met de dood tot gevolg.

Wat overbleef was mishandeling. “Wij begrijpen dat deze conclusie hard aankomt voor de nabestaanden”, zo zei officier Sleeswijk Visser, die er aan toevoegde dat ook de twee anonieme agenten in de voor het publiek niet zichtbare hok zaten te huilen bij de emotionele verklaringen van de nabestaanden. “We hebben toen twee gebroken mannen waargenomen.” Volgens het openbaar ministerie waren de agenten door de schorsing uit hun functie, de bedreigingen en de tweeënhalf jaar durende dreiging van strafvervolging al genoeg gestraft.

Nabestaanden geschokt 

De nabestaanden van Mitch Henriquez uitten hierna hun ongeloof en teleurstelling over de eis die in hun ogen veel te licht is.  Ze hebben  hun hoop gevestigd op de rechter nadat de officier van justitie maandag vroeg om geen straf op te leggen aan twee verdachte agenten.

Zij blijven ervan overtuigd dat de dood van hun gezinslid is veroorzaakt door buitensporig politiegeweld. Als daar onvoldoende bewijs voor is, is nader onderzoek gerechtvaardigd, laat hun advocaat Richard Korver maandag weten in een schriftelijke verklaring. "Deze zaak afdoen zonder straf geeft het totaal verkeerde signaal."

Sinds vorige week blijven de directe familieleden weg bij de strafzaak omdat ze geen vertrouwen meer hebben in het proces. Bij de uitspraak van de rechtbank zullen ze wel aanwezig zijn. "Ze kijken uit naar de uitspraak.''

Lees ook: Agenten voelden zich bedreigd door Mitch Henriquez 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden