OM: Aanslagpleger Berlijn was waarschijnlijk in Nijmegen

Anis Amri, de verdachte van de aanslag in Berlijn, is gefilmd door een beveiligingscamera op het treinstation van Milaan op 23 december. Beeld REUTERS
Anis Amri, de verdachte van de aanslag in Berlijn, is gefilmd door een beveiligingscamera op het treinstation van Milaan op 23 december.Beeld REUTERS

De Tunesische Anis Amri is op woensdag 21 december, twee dagen nadat hij de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn pleegde, hoogstwaarschijnlijk in Nijmegen geweest. Camera's zouden hem daar rond 11.30 uur op beeld hebben vastgelegd.

Redactie

Dat laat het Landelijk Parket woensdag weten. Op dat moment werden bij het station gratis simkaarten uitgedeeld. In de rugtas van Amri werd zo'n kaartje twee dagen later gevonden.

Het Openbaar Ministerie heeft meerdere meldingen gekregen dat Amri in Nederland gezien is, op verschillende plekken. Die worden nu nagetrokken, laat een woordvoerder weten. Het verhaal dat de man ook in Amsterdam is geweest, kan de woordvoerder 'op geen enkele manier bevestigen'.

Italiaanse en Franse media

Eerder op de dag meldden Franse en Italiaanse media al dat Amri via Nederland naar Frankrijk en Italië reisde. In Nijmegen zou hij, 48 uur nadat hij met een vrachtwagen op een kerstmarkt inreed, een bus hebben genomen naar Amsterdam. In de hoofdstad pakte de 24-jarige Amri waarschijnlijk vanaf station Sloterdijk een touringcar van de busmaatschappij Flixbus naar Lyon. Of dat daadwerkelijk waar is, is dus nog onduidelijk.

Amri reed op 19 december in Berlijn met een vrachtwagen in op een Berlijnse kerstmarkt. Vier dagen later werd hij door de Italiaanse politie doodgeschoten, toen hij bij een routinecontrole staande werd gehouden en een agent onder vuur nam.

Nooit gecontroleerd

Tijdens zijn vlucht is de identiteit van Amri 'nooit gecontroleerd', schrijft LCI. 'Zijn bagage is nooit doorzocht. En dat terwijl de aanslagpleger van Berlijn een pistool op zak had. Na zijn aankomst in Lyon, donderdagmiddag, reisde hij door van Chambéry naar Milaan, ditmaal per trein. Hoe het eerste gedeelte van zijn vlucht verliep, is momenteel nog onbekend.'

De Duitse politie heeft 22 december, in het kader van de zoektocht naar Amri, een asielzoekerscentrum doorzocht in Emmerich. In die Duitse plaats, twintig kilometer ten oosten van Nijmegen, stond hij als asielzoeker geregistreerd.

undefined

Huiszoekingen in Italië

De Italiaanse politie heeft woensdag twee invallen in huizen gedaan die verband houden met de vermoedelijke dader van de aanslag in Berlijn. De politie verklaarde dat de acties onderdeel waren van onderzoek in radicaal-islamitische kringen.

De invallen vonden volgens Italiaanse media plaats in Aprilia, ten zuiden van Rome. Amri zou in Italië zijn geradicaliseerd toen hij een gevangenisstraf van vier jaar uitzat voor brandstichting, geweldpleging, bedreiging en vernieling.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden