Olympische zeilvloot bijna op volle sterkte

Bond haalde selectieprocedure een jaar naar voren; reeds gekwalificeerde zeilers kunnen in alle rust toewerken naar Rio

FRED BUDDENBERG

De Nederlandse olympische zeilvloot is, 290 dagen voor de start van de Spelen in Rio, bijna op volle oorlogssterkte. Van de acht disciplines waarin het watersportverbond KNWV volgend jaar aan de olympische zeilwedstrijden hoopt deel te nemen, zijn er al zes in het bezit van een startbewijs.

Afgelopen zaterdag kwalificeerden de 470-vrouwen Afrodite Kyranakou-Zegers en Anneloes van Veen zich bij de WK in Haifa voor het olympisch zeiltoernooi. Daarmee voegde het tweetal zich bij de windsurfers Dorian van Rijsselberghe en Lilian de Geus, Rutger van Schaardenburg (Laser), Marit Bouwmeester (Laser Radial) en Mandy Mulder en Coen de Koning (Nacra 17).

Alleen de Finn-zeiler Pieter Jan Postma en de bemanning van de 49'er FX, Nina Keijzer en Claire Blom, hebben nog niet aan alle kwalificatie-eisen voldaan. Voor hen staat er in november nog een WK op het programma. Voor Postma in het Nieuw-Zeelandse Takapuna en voor Keijzer en Blom in Buenos Aires. Daar kunnen zij een ticket voor Rio in de wacht slepen.

Keijzer en Blom moeten dat op eigen houtje doen. Ondanks het feit dat zij de door het verbond georganiseerde nationale selectiestrijd wonnen, nam het KNWV hen niet op in de kernploeg. Gebrek aan geld én vertrouwen zou de reden zijn voor die beslissing. Keijzer en Blom vonden een sponsor en een inmiddels al weer ontslagen coach en moeten verder hun eigen broek ophouden. Al levert het verbond af en toe wel bretels of een riem.

Het is voor de al gekwalificeerde zeilers een ongekende luxe dat ze in een vroeg stadium al zeker zijn van olympische deelname. Dat was in het verleden wel anders, toen de selectieprocedures tot diep in het olympisch jaar doorgingen. Van Schaardenburg bijvoorbeeld vocht vlak voor Peking en Londen nog slijtageslagen uit, en die hadden een negatieve weerslag op zijn presteren op beide Spelen.

Doordat het watersportverbond, wijs geworden door de slechte ervaringen uit voorgaande olympische cycli, de selectieprocedure een jaar vooruit heeft geschoven, hebben de zeilers die kopzorgen in ieder niet meer. Zij kunnen zich in alle rust voorbereiden op de olympische wedstrijden bij de Marina da Gloria, op het nog altijd niet zuivere water van de Guanabara-rivier.

In Rio moet het zeilen - met zwemmen, judo, hockey, roeien, wielrennen en paardensport een van de kernsporten van NOC-NSF - Nederland helpen aan een fraaie positie in het medailleklassement. De doelstelling van het watersportverbond is om in Brazilië meer medailles te veroveren dan drie jaar geleden bij de Spelen in Londen. En daarmee zet het verbond hoog in.

In de Zuid-Engelse baai van Weymouth droeg de zeilsport drie medailles bij aan het totaal van twintig. Van Rijsselberghe pakte op de surfplank goud, Bouwmeester in de Laser Radial zilver en Lobke Berkhout en Lisa Westerhof in de 470 brons. In Weymouth konden de zeilers zich destijds optimaal voorbereiden in het door NOC-NSF opgezette zeilhuis. Die voorziening zal er in Rio opnieuw zijn, maar wel op veel kleinere schaal.

Maurits Hendriks - technisch directeur van NOC-NSF - gaf vorige maand tijdens de opening van de weg naar Rio aan dat zijn organisatie steeds meer tegen financiële grenzen aanloopt. In vergelijking met Londen 2012 moet de topsport het volgend jaar in Brazilië met ruim zes miljoen euro minder doen. En dat neemt ook de sporters op het water wat wind uit de zeilen.

undefined

Van Rijsselberghe twaalfde na eerste WK-dag

Windsurfer Dorian van Rijsselberghe is de eerste dag van het WK in Oman redelijk doorgekomen. De olympisch kampioen kwam in de eerste drie races als vierde, tiende en twaalfde binnen. Daarmee belandde hij op de twaalfde plaats in het klassement, een plek lager dan zijn landgenoot en trainingspartner Kiran Badloe.

De achterstand van Van Rijselberghe op de Franse leider Pierre Le Coq is groot. De koploper zette een ijzersterke reeks neer (1-2-1) en gaat met vier punten aan de leiding. Van Rijsselberghe staat op 26 punten, Badloe belandde na de eerste WK-dag (3-1-20) op een totaal van 24 punten.

Lilian de Geus neemt na de eerste drie races (6-2-5) de zesde plaats in met dertien punten. De nog ongeslagen Chinese Chen Peina leidt met drie punten.

Zowel Van Rijsselberghe als De Geus is al zeker van deelname in Rio.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden