Olympische Spelen / Verzet van clubs lijkt niet kansloos

Het afstaan van spelers voor het olympisch voetbaltoernooi wekte, ondanks de afwijkende omstandigheden, in Nederland geen verzet. In het buitenland wel, onder aanvoering van Barcelona.

Van onze redactie sport

Barcelona wil zijn 21-jarige aanvaller Messi niet onvoorwaardelijk afstaan aan het Argentijnse olympische team, dat volgende maand bij de Spelen in China zijn titel verdedigt. De Spaanse club dreigt zich te wenden tot het CAS, the Court of Arbitration for Sport in Lausanne.

Het Spaanse verzet staat niet op zich. Ook de Duitse clubs Werder Bremen en Schalke’04 willen het sporttribunaal in Zwitserland inschakelen. De Brazilianen Diego (Werder) en Rafinha (Schalke) hebben zich tegen de wil van hun werkgevers bij de olympische selectie van hun land aangesloten.

„Wij twijfelen er niet aan dat we door de regels in het gelijk zullen worden gesteld”, zei Barcelona-voorzitter Laporta. Voorzitter Blatter van de wereldvoetbalbond Fifa zei vorige week dat spelers van 23 jaar en jonger verplicht moeten worden afgestaan. Aan het olympisch voetbaltoernooi doen hoofdzakelijk jonge profs mee, geboren na 1 januari 1985. Per ploeg zijn drie oudere dispensatiespelers toegestaan.

De verklaring van Blatter wekte de indruk dat de verplichting tot afstaan dan niet voor de laatste categorie zou gelden. Maar de weerspannige clubs zouden een punt kunnen hebben volgens technisch directeur Brands van AZ, de Nederlandse hofleverancier. Zijn club mist de komende weken zes Olympia-gangers.

AZ heeft desondanks geen juridische stappen overwogen, ook omdat het zich verbonden voelt aan nationale afspraken die over het afstaan van spelers zijn gemaakt. Maar van een formele verplichting tot het vrijgeven van spelers is geen sprake, zegt Brands, óók niet van de onder 23-lichting waartoe naast Messi ook Diego en Rafinha behoren.

Brands spreekt van ’vaagheid’ en een ’grijs gebied’. Het olympisch toernooi staat als evenement van het Internationaal Olympisch Comité niet op de internationale voetbalkalender, zoals interlands en eindtoernooi waarvoor spelers wél verplicht moeten worden afgestaan. In een brief aan betrokken clubs en bonden deed de Fifa vorige week een beroep op de solidariteit van de clubs, ’in de geest van de olympische gedachte’. „Zoiets zegt genoeg”, vindt Brands. „De Fifa kan kennelijk niets opleggen en draait er wat omheen.”

De onduidelijkheid lijkt kenmerkend voor de aparte status van het olympische voetbaltoernooi, dat ook in andere opzichten moeilijk met het internationale topvoetbal te verenigen is. De weerzin van de clubs zal óók zijn ingegeven door de afwijkende omstandigheden (hitte, luchtvervuiling, veel reistijd en weinig rust tussen de duels) waardoor hun spelers in nota bene het prilste stadium van het seizoen zullen worden belast.

Eerder deze zomer kreeg Ronaldinho, toen formeel nog in dienst van Barcelona, geen vrijaf als dispensatiespeler voor Brazilië. De gevallen wereldster is straks toch bij. Hij werd getransfereerd naar AC Milan, dat zijn afspraken met de Braziliaanse bond respecteerde. Het zou misschien anders zijn geweest, zei voorzitter Galliani, als Ronaldinho zijn woord aan Brazilië had gegeven nadat hij in Milaan had getekend. „Maar wij ontnemen hem nu niet zijn droom om in China te spelen.”

Aan de olympische titel wordt in Brazilië veel belang gehecht, als enige nog ontbrekende prijs in de rijke historie van de grootmacht. Toch is de opstelling van AC Milan waarschijnlijk niet zo nobel als ze tegen die achtergrond lijkt. De toegeeflijkheid kan ook worden toegeschreven aan een gebrek aan belangen van AC Milan in augustus, na het teleurstellend verlopen vorige seizoen.

AC Milan wist zich niet eens te plaatsen voor de voorronde van de Champions League, die tijdens de Olympische Spelen wordt afgewerkt. Niet toevallig nemen twee rebellerende clubs, Barcelona en Schalke’04, wél deel aan die kwalificatieronde die vooral in het Spaanse geval al een zwaar stempel op het seizoen kan drukken. Barcelona wil in elk geval in het eerste duel van de voorronde, waarvoor vrijdag wordt geloot, beschikken over Messi.

Afhankelijk van de uitslag zou Barcelona bereid zijn de Argentijn daarna alsnog naar China te laten gaan. Een dergelijk compromis werd al gesloten tussen de Belgische bond en het Duitse HSV, dat verdediger Kompany niet wilde afstaan. Kompany speelt zaterdag nog met HSV in Londen tegen Real Madrid en daarna voegt hij zich bij de Belgische ploeg. Als België na twee duels geen zicht meer heeft op de kwartfinale, keert hij terug naar Duitsland en anders blijft hij. Uit zo’n oplossing kan worden afgeleid dat spelers niet verplicht hoeven te worden afgestaan –en dat het verweer van Barcelona niet kansloos hoeft te zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden