Olympische spelen / Leontien en Pieter zorgen voor gouden dag

ATHENE - Het opborrelend doemdenken in de Nederlandse afvaardiging werd op dag vijf in Athene met uitbarstingen van vreugde en emotie verdreven.

van onze verslaggevers

De ban op het goud werd gebroken door Leontien Zijlaard-van Moorsel. Na haar zege in de tijdrit zorgde zwemmer Pieter van den Hoogenband in de avonduren voor het tweede goud. Beiden prolongeerden hun olympische titel.

Judoka Mark Huizinga werd onttroond als kampioen, maar pakte in de klasse tot 91 kilo wel het brons. Edith Bosch (-70 kilo) greep zilver. Badmintonster Mia Audina zorgde voor een daverende sensatie. Ze drong door tot de finale door de Chinese favoriete Gong kansloos te laten. Zij is al verzekerd van goud of zilver, de eerste plak ooit voor Nederland in haar sport. Het medailletotaal van Oranje komt daarmee op tien.

Van den Hoogenband (26) was in extase. Hij is de derde zwemmer in de geschiedenis die op het koningsnummer twee olympische titels op rij behaalt. Met een handlengte (0.05 seconde) won hij het duel van de Zuid-Afrikaan Schoeman. ,,Ik kwam het stadion binnen, zag al die Nederlandse supporters en dacht: deze ga ik winnen. Maar rustig blijven is moeilijk in zo'n gekkenhuis. Dit is mooier dan Sydney. Ik heb in vier jaar zoveel meegemaakt, er is zoveel gebeurd, en toch ben ik weer kampioen.''

De meeste emoties kwamen los na de wederopstanding van Van Moorsel (34). Kroonprins Willem-Alexander kreeg na de huldiging haar bosje bloemen. De prins van Oranje, die door een vrijwilliger werd belet het parcours op te stappen, sprak van 'een prachtig olympisch drama'. Zondag kwam Van Moorsel nog ten val in de wegwedstrijd en leek haar loopbaan een triest einde te krijgen.

,,Ik vergelijk dit met wat we in 1998 op de Winterspelen van Nagano met de skiër Maier hebben gezien. Eerst kwam hij hard ten val, een paar dagen later won hij goud. En dat door onze eigen Leontien en achter deze medaille zit nog veel meer. Ik ben heel trots, fantastisch'', sprak de prins.

Erica Terpstra, voorzitter van sportkoepel NOC-NSF, had uit bijgeloof dezelfde oranje kleren aangetrokken als vier jaar geleden in Sydney op de dag dat ze Van Moorsel een van de drie gouden medailles zag winnen. Van alle knuffels waren de omhelzingen met haar man Michael en haar ouders het meest intens.

Vader Harrie en moeder Martha hadden voor de Spelen een noveen gehouden, een oud katholiek gebruik. Negen dagen lang gingen ze naar het Oost-Brabantse bedevaartsoord Handel om te bidden bij de noveenkaars. Hun wens werd verhoord. Vanuit de volgauto zagen ze hun dochter naar de winnende tijd fietsen. Met het schuim om de mond arriveerde Van Moorsel bij de streep. ,,Ik ben zelden zo diep gegaan. Mijn hoofd klapte bijna uit elkaar van de hoofdpijn. Maar van huis uit heb ik een vechtersmentaliteit meegekregen. Niet zeiken, doorrammen.''

Edith Bosch verloor haar finale van de Japanse Ueno. Bosch, die veel contact heeft met Van Moorsel, was na de tranen van verdriet toch heel gelukkig. ,,Ik was altijd het mutsje zonder medaille. Nu hoor ik er ook bij.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden