Olympische limieten bieden zelfs beste sporters geen garantie

Naarmate de Olympische Spelen dichter naderen, neemt de discussie over eisen, normen en limieten toe. In elke nieuwe olympiade lijkt die te verhevigen, steeds meer sporters zoeken hun kwalificatieroute via de rechter.

NOC-NSF slaagt er telkenmale in met een onbuigbare opstelling discussies te ontkrachten, bang als zij is met een precedent op een hellend vlak te belanden. Slechts een hernieuwde aanval van de tennisbond, in de rug gedekt door de internationale federatie, leidde tot versoepelde limieten.

Voor alle andere sporten is het uitgangspunt voor kwalificatie een redelijke kans op een plaats bij de beste acht. Daarmee zijn de nationale limieten voor veel sporten strenger dan de internationale eisen. Dat is al zo sinds de Spelen van Montreal in 1976, toen 'meestrijden op olympisch niveau' op het laatste moment 'gerede finalekans' werd.

Dat kostte destijds de jonge, talentvolle discuswerpster Ria Stalman haar plaats in de olympische ploeg. Acht jaar later haalde zij in Los Angeles haar gram met olympisch goud.

Strenge eisen moeten de olympische topsport hoogwaardig en betaalbaar houden. Zeker nu met beperkte middelen het schier onmogelijke wordt nagestreefd: toptien in het medailleklassement. Falende sporters zijn in dat proces niet goed voor het moreel.

Een eensluidend en sluitend selectiesysteem bestaat niet voor een zo grote diversiteit aan sporten. Alleen al in de atletiek gaat het om 28 vaak ver uiteenlopende disciplines. Vaak spelen emoties een hoofdrol bij pleidooien voor uitzonderingen. Zoals vorige week, nadat de 39-jarige marathonloopster Miranda Boonstra de limiet voor Londen op acht seconden had gemist.

Wat is nou acht seconden? In 1996 werd Kamiel Maase een ticket naar Atlanta onthouden nadat hij op de tien kilometer één seconde tekort kwam. Discuswerper Ben Vet wierp toen zelfs binnen de limiet, maar deed dat in een verkeerde wedstrijd. Yvonne Hak kwam voor Peking op de 800 meter driehonderdste seconde tekort. Twee jaar later werd ze tweede van Europa.

In tal van discussies is gepleit Boonstra toch af te vaardigen. Waarna men via het hellende vlak op een glijbaan met groene zeep terechtkwam: Koen Raymaekers (35 seconden tekort) kan er ook wel bij, net als Michel Butter.

De laatste liep in Boston bij de vereiste beste acht, maar was wel 4.38 minuut te traag. Hij had gegokt op de onvoorspelbaarste van alle voorjaarsmarathons en werd gesmoord in de hitte. Boonstra vond het in Rotterdam juist te koud.

Is het een wonder dat chef de mission Maurits Hendriks niet van bespreekgevallen wil weten? Hij wil 'afspraken niet vloeibaar maken'. Zeker niet waar het sporters betreft die geen bijdrage leveren aan het medailleklassement.

De selectieprocedure is zodanig ingericht dat zo min mogelijk met medaillekandidaten wordt gemorst. De Verenigde Staten hanteren daarentegen een rigoureus trialsysteem: wie op de kwalificatiedag ziek, zwak, misselijk of uit vorm is, heeft pech gehad.

Ook de internationale reglementen belemmeren wereldtoppers op hun weg naar de Olympische Spelen. Ringenturner Yuri van Gelder kon er voor Peking van meespreken. Op één ridicule kwalificatiedag werden vorige week in het vrouwenwaterpolo titelhouder Nederland en wereldkampioen Griekenland weggespoeld.

In judo mag slechts één sporter per discipline deelnemen, waardoor veel medaillekandidaten uit Japan en Frankrijk thuisblijven. In de atletiek, met drie deelnemers per discipline, zijn honderden Afrikaanse hardlopers uitgesloten terwijl zij superieur zijn aan het merendeel van de deelnemers.

Boonstra kreeg vrijdag in 'De Wereld Draait Door' verontwaardigde omstanders op haar hand: veel landen vaardigen loopsters af die tien minuten trager zijn dan haar 2.27.32. Wat ze niet zei: achttien (veel) snellere Ethiopische loopsters ontbreken in Londen ook.

Weet je plaats. Voordat Simon Vroemen kopje onder ging in dopingschandalen was hij vooraanstaand op de 3000 steeple: Europees recordhouder, tweede van Europa en zesde op de Spelen van 2004. Desondanks relativeerde hij zijn status binnen de mondiale top: "Als ik in Eldoret achter de pinautomaat sta, en er staan twintig Kenianen voor me, dan is de helft daarvan sneller op de steeple dan ik."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden