Olympische kwalificatie bedreigt toekomst judo

Van der Geest tijdens de persconferentie over het EK, met bondscoaches Van Unen (l) en Arens (r). (FOTO ANP)Beeld ANP

nieuwegein – - Olympische kwalificatie is in judo een kostbare aangelegenheid geworden. Daardoor moet de judobond (JBN) bij gelijkblijvend budget jaarlijks een gat van tonnen dichten. De talenten van de toekomst zullen de pijn voelen.

Tijdens een persconferentie voor de EK judo, volgende week in Wenen, luidde technisch directeur Cor van der Geest de noodklok. Daarbij liet hij niet na georganiseerde sport én politiek te wijzen op zwaktes in de top 10-ambitie.

Met vier medailles in 2004 en vijf in 2008 heeft judo zich de afgelopen olympiades ontwikkeld tot een van Nederlands succesrijkste olympische sporten. Het topsportprogramma van de JBN dwong daarmee bij NOC-NSF een groot budget af. Maar met het wijzigen van de internationale kwalificatienormen voor Londen 2012, is dat volgens Van der Geest ontoereikend geworden.

Ook in het verleden was de internationale ranking leidraad voor olympische kwalificatie. Maar met een plaats bij de eerste vijf op de WK was al een quotumplaats voor het land en daarmee mogelijke kwalificatie voor de betreffende sporter veiliggesteld. Voor Londen is alleen de wereldranglijst bepalend.

Wie wereldkampioen wordt, is met verzamelen van kwalificatiepunten een aardig eind op weg. Maar vanaf dit jaar mogen per gewichtscategorie twee deelnemers per land worden afgevaardigd naar dat mondiale toernooi. De concurrentie uit de sterke judolanden is daarmee groter, de kans op het erepodium kleiner. Temeer daar herkansingen zijn afgeschaft. Bovendien is het kwalificatietraject langer geworden. Kon in het verleden worden volstaan met deelnemen aan de wereldbekerwedstrijden in Parijs, Moskou en Hamburg, nu moet voor punten worden gevochten in Brazilië, China, Japan en Korea.

De wereldranglijst wordt over twee periodes van twaalf maanden samengesteld. De vijf beste resultaten van 1 mei 2010 tot 30 april 2011 tellen voor 50 procent mee. De vijf beste resultaten van 1 mei 2011 tot 30 april 2012 tellen voor 100 procent mee. Per gewichtscategorie plaatsten zich de eerste 22 mannen en 14 vrouwen van de geschoonde (een deelnemer per land) ranglijst direct voor de Spelen.

Nederland heeft ambities in een zo groot mogelijk aantal gewichtsklassen, dus moet veel worden gereisd. Cor van der Geest becijfert dat de jaarlijkse begroting ten opzichte van de vorige olympische cyclus met vier ton omhoog had gemoeten. Wat hij kreeg was een ’reparatie van nog geen procent’.

Het gat is teruggebracht tot 150.000 tot 200.000 euro, maar ook dat geld is er niet. Een beroep op technisch directeur van NOC-NSF, Maurits Hendriks, bracht geen soelaas.

„Wij gaan vol inzetten op kwalificatie voor Londen, maar de pijn en daarvan zal in 2016 en 2020 voelbaar zijn”, aldus Van der Geest. „We hebben minder geld om de tweede en derde garnituur, de jonge talenten voor de toekomst, te ontwikkelen. Die tweede en derde garnituur vormen de sparringpartners voor de eerste garnituur. Als je hen minder kunt bieden, wordt het voor hen minder interessant om door te gaan.”

De ook door de rijksoverheid uitgedragen top 10-ambitie staat daarmee voor judo op de lange termijn onder druk. Dat is volgens Van der Geest mede te wijten aan een verkeerde verdeling van geld.

„Voorheen werd het grootste deel, circa 70 procent, van het topsportbudget door NOC-NSF over de bonden verdeeld. De rest kon Team de Mission ad hoc gebruiken op plaatsen waar dat nodig was.”

„Nu is al het geld verdeeld. Hendriks heeft daardoor geen geld om adequaat te reageren op nieuwe ontwikkelingen. Dat is heel raar. En dat is afgedwongen door de bonden.”

„Topsport houdt in: nauw aan de top. Weinig mensen die zich ermee bemoeien, veel kunnen bepalen en aan het eind afrekenen. Nu lijkt het een democratisch proces te worden . Bonden willen steeds meer invloed, moeten we dat wel willen met z’n allen? Maar als mijn bestuur dat hoort, schieten ze me dood.”

Op een ander front, dat ambitieuze Olympisch Plan 2028, laat de sport volgens Van der Geest te weinig van zich horen. „Er zal best diplomatiek overleg zijn. Maar als ik kijk naar de programma’s van politieke partijen, dan zie ik daar niet de ambitie van Olympisch Plan 2028 in de terug.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden