Olympische koorts krijgt Londen nog niet te pakken

Inwoners ontvluchten de stad 2 weken

MAAIKE VEEN | LONDEN

Files door verwarring over de exclusieve olympische rijbanen; protesterende taxichauffeurs tegen diezelfde rijstroken; procederende buurtbewoners tegen de raketten op hun dak; een buschauffeur die er vier uur over deed om atleten naar het Olympisch Park te vervoeren; McDonald's dat in eerste instantie eiste dat er geen losse frietjes in het Olympisch Park mochten worden verkocht; en vooral de pijnlijke ontdekking dat er op de valreep 3.500 soldaten moesten worden opgetrommeld om de beveiliging zeker te stellen.

De realiteit is soms nog erger of komischer dan in de afleveringen van '2012', de satire van de BBC over de organisatie van de Spelen.

Klaagverhalen van tevoren horen bij de Spelen. Je zou echter ook zo langzamerhand verwachten dat met slechts een week te gaan tot de opening Londenaren de olympische koorts te pakken krijgen. Niets is minder waar.

De inwoners van de Britse hoofdstad vrezen hoe hun toch al overvolle stad zal worden lamgelegd door het festijn en de dagelijks meer dan 500.000 extra bezoekers. Op een goede dag beweegt het verkeer in het centrum zich al in slakkengang (11 kilometer per uur).

Dit moeten dan ook 'de openbaar vervoer Spelen' worden, volgens de organisatie. Maar metropassagiers hebben tijdens de spits nu al minder ruimte dan een kip in een legbatterij, en het overbelaste transportnetwerk biedt maar heel weinig speelruimte. Een wisselstoring, een sein dat niet werkt, een ongeluk op de weg, een wolkbreuk; ze kunnen direct chaos veroorzaken.

Dus wordt iedereen al maandenlang opgeroepen om als het even kan het centrum en de sportlocaties tijdens de Spelen te mijden. Omzeil het openbaar vervoer. Loop of fiets, luidt het advies. Bedrijven staan toe van huis uit te werken en sommige hebben alternatieve kantoren ingericht. Koeriersbedrijf DHL heeft hardlopers ingehuurd om toch op tijd zijn pakjes te kunnen bezorgen.

In de bushokjes, metrostations en zelfs op elektronische borden langs de weg wordt gewaarschuwd voor de verwachte ontwrichting van het openbaar vervoer: 'Raadpleeg www.getaheadofthegames.com'.

Niet iedereen vreest de Spelen. De bekende columnist Simon Jenkins ergert zich mateloos aan wat hij als paniek zaaien beschouwt. 'Londen kan grote menigten aan, dat heeft het onlangs gevierde jubileum van de koningin laten zien', schreef hij deze week.

De hoofdredacteur van de lokale krant Croydon Advertiser uit Zuid-Londen kreeg zo genoeg van al het geklaag over het verkeer en parkeermogelijkheden, dat hij per tweet mensen opriep om de Spelen 'te vieren of weg te gaan voor twee weken'. Dat laatste is precies wat veel mensen doen. Met stralend gezicht vertellen zij hoe ze de stad ontvluchten.

Sebastian Coe, de onvermoeibare voorzitter van het organiserend comité, twijfelt er niet aan dat zijn landgenoten uiteindelijk de olympische koorts te pakken zullen krijgen. "Wij komen traditioneel langzaam op gang", zei hij deze week tijdens een bezoek aan de fakkeltocht. "Het wordt massaal als het olympisch vuur straks de straten van Londen bereikt."

Hij heeft waarschijnlijk gelijk. Tot een paar dagen voor het jubileum van de koningin toonden de Britten weinig belangstelling, maar toen het lange weekend bijna daar was, werd iedereen opgewonden.

"Wij zijn een negatief volkje", lacht Mark Loverday (54), terwijl hij een lading gratis Evening Standards buiten metrostation Holborn opstapelt. Hij weet ook zeker dat als de Spelen eenmaal beginnen, het geweldig wordt. 'Ik kan niet wachten tot het zover is.'

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden