Olympische fakkel doet ook Amsterdam aan

Het olympisch vuur gaat in de aanloop naar de Olympische Spelen van Athene alle vijf continenten over. In de reis van 35 dagen buiten Griekenland doet de vlam in elk geval alle steden aan die in het verleden de Olympische Spelen in huis hebben gehad. Ook Amsterdam komt daarbij aan de beurt.

De langste fakkelloop uit de olympische geschiedenis begint 25 maart in Olympia en eindigt 142 dagen later, op 13 augustus, in het olympisch stadion van Athene.

Op 23 juni wordt het olympisch vuur ontstoken in Amsterdam. Dat onder het motto ,,het olympisch vuur is van iedereen.'' Op die dag gaan 120 loper de olympische vlag (een estafetteloop over 49,8 kilometer) door Amsterdam dragen, van de Arena tot het Olympisch Stadion, waar in 1928 de Spelen plaatsvonden.

De route die de fakkel aflegt voert langs bijna alle stadsdelen. Langs het traject worden sportieve en culturele manifestaties gehouden, op de Dam, het Museumplein en in het Vliegerbos. Hoogtepunt is de aankomst in het Olympisch Stadion, waar de vlag na 76 jaar terugkeert. Volgens NOC-NSF-voorzitter Erica Terpstra moet het geheel met name één ding uitstalen: ,,Dat sport verbroedert''.

Voorzitter Jacques Rogge van het Internationaal Olympisch Comité noemde bij de presentatie van de route het olympisch vuur ,,een van de grootste olympische symbolen.'' De Belg behoort zelf tot de 10000 dragers van de fakkel. De toorts heeft de vorm van het blad van de olijfboom. Buiten Griekenland zullen ongeveer 3500 mensen met het vuur rondlopen.

Lopend dragen mensen de fakkel over ongeveer 7000 kilometer. Door de lucht, per auto, schip en fiets is dat 80000 kilometer. De fakkel komt in 33 steden in 26 landen. In Afrika zijn Caïro en Kaapstad de knooppunten. Op zijn lange reis verlaat de fakkel op 4 juni Griekenland. De vlam gaat dan naar Sydney, waar olympisch kampioene Cathy Freeman de eerste loopster zal zijn. Op 9 juli keert het symbool van de Spelen terug in het moederland.

De kosten van de onderneming worden op 19 miljoen euro geraamd. Coca Cola en Samsung betalen het grootste deel van dat bedrag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden