Olympische ’droom’ moet katalysator zijn

door John Graat

De ’droom’ om de Olympische Spelen van 2028 naar Nederland te halen moet de komende jaren als katalysator werken om het sportklimaat te verbeteren. Draagvlak is het toverwoord.

Voor haar voorganger Hans Blankert had het idee een hoog borreltafelgehalte, maar Erica Terpstra had gisterochtend op weg naar het congres ’Nederland op olympisch niveau’ alvast contact gezocht met de nieuwe staatssecretaris van sport, Jet Bussemaker. ,,Ze was op slag enthousiast’’, meldde de voorzitter van sportkoepel NOC-NSF trots.

Terpstra is al een jaar geleden begonnen met gesprekken op de ministeries van VWS en economische zaken om een ’beweging’ te beginnen die uiteindelijk moet leiden tot een geslaagd bidbook voor de Zomerspelen van 2028. ,,We mogen dromen, ik kan er geen genoeg van krijgen’’, hield Terpstra gisteren in Lelystad een zaal vol vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, de sport en overheden voor.

Vorig jaar besloot NOC-NSF tot een onderzoek naar de haalbaarheid van een poging om de Spelen na precies een eeuw weer naar Nederland te halen. Volgend jaar moet dat leiden tot een plan van aanpak.

In 2016 zou het sportklimaat dan zodanig verbeterd moeten zijn dat Nederland zich vanaf dan kan voorbereiden op een kandidatuur. In 2021 zal het IOC een beslissing nemen.

Uit het fiasco van Amsterdam, dat kandidaat was voor de Spelen van 1992, zijn wijze lessen getrokken. Destijds ontbrak politiek en sociaal draagvlak, wat uitmondde in slechts vijf stemmen van de 115 IOC-leden. NOC-NSF wil het nu heel breed aanpakken. Er werd al gesproken met overheden, onderzoeksbureaus, het Sociaal en Cultureel Planbureau en de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid.

,,Iedereen zegt: bouw het stap voor stap op en gebruik dit plan om de infrastructuur te verbeteren, accommodaties te realiseren en meer grote evenementen naar Nederland te halen’’, zei projectleider Marcel Sturkenboom van NOC-NSF. Hij noemde Australië als voorbeeld. Dat land besloot in 1975 fors meer te investeren in sport, wat 25 jaar later leidde tot zeer succesvolle Spelen in Sydney.

Sturkenboom gebruikte een metafoor, aangereikt door bureau McKinsey, die het binnenhalen van de Spelen vergelijkt met het beklimmen van de Mount Everest: van kamp naar kamp. Het vage perspectief op de Spelen in de polder moet als katalysator werken voor een stijging van de participatie in de georganiseerde sport van 60 naar 80 procent, voor nieuwe accommodaties, betere voorzieningen. Daar is geld voor nodig. Dat voor het eerst alle politieke partijen voor de laatste verkiezingen een sportparagraaf in hun programma hadden, ziet Terpstra als een erkenning van de sport als ’het ideale bindmiddel’.

De zorgvuldig geselecteerde sprekers wezen gisteren op vele positieve effecten. Hoogleraar economie Elmer Sterken berekende dat de Spelen een extra economische groei tot twee procent kunnen opleveren. David Portas, als consultant werkzaam voor het organisatiecomité van Londen 2012, kwam tot dezelfde conclusie: 30 miljard indirecte opbrengst voor Engeland én 500.000 nieuwe banen.

IOC-voorzitter Jacques Rogge zei afgelopen weekeinde in Heerenveen er niet aan te twijfelen dat Nederland de Spelen kan organiseren. Maar de Spelen binnenhalen is niet eenvoudig, voegde hij eraan toe. Portas gaf aan dat in Engeland brede steun onder de bevolking lang ontbrak – nu nog maar 65 procent – en dat er pas na de aanstelling van een nieuwe leiding met voormalig topatleet Sebastian Coe in 2005 structuur kwam in de organisatie.

Voor 2012 bleven gezien de enorme hoge eisen aan de organisatie niet voor niets alleen nog wereldsteden als kandidaat over, memoreerde IOC-lid Hein Verbruggen gisteren. Maar dat politieke spel is voorlopig nog ver weg. Terpstra’s droom dient in eerste instantie om sport hoger op de politieke agenda te krijgen en meer geld los te peuteren. Portas: ,,Het doel is niet de Spelen in huis halen, gebruik de Spelen als een podium.’’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden